Ahmadinejad herdenkt Islamitische Revolutie: 'Iran heeft nucleaire knowhow'

'Iran is tegenwoordig een land met nucleaire knowhow, of het westen dat nou leuk vindt of niet.' Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag in een bijeenkomst ter ere van de 34ste verjaardag van de islamitische revolutie in het land. Hij liet zijn tegenstanders weten dat druk of intimidatie geen enkel effect hebben.

Ahmadinejad Beeld afp
AhmadinejadBeeld afp

Iran staat onder druk van het Westen en Israël vanwege zijn nucleaire activiteiten. Zelf zegt Iran dat het vreedzame doelen nastreeft maar gevreesd wordt dat het land aan een atoomwapen werkt.

Miljoenen mensen zijn zondag de straat opgegaan om te vieren dat 34 jaar geleden een einde werd gemaakt aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi.

Op de staatstelevisie werden beelden uitgezonden van bijeenkomsten in Teheran en elders in Iran. Veel betogers scandeerden 'Weg met de Verenigde Staten' en 'Dood aan Israël', traditionele leuzen bij demonstraties in Iran. Volgens staatspersbureau IRNA wordt zondag op vijfduizend verschillende plaatsen stilgestaan bij de Islamitische Revolutie.

President Mahmoud Ahmadinejad zei bereid te zijn te praten met de Verenigde Staten en het Westen als ze stoppen Iran onder druk te zetten. 'Als je het pistool dat je op het gezicht van Iran hebt gericht laat zakken, kom ik zelf met je praten', aldus de president. Ahmadinejads tweede termijn loopt over enkele maanden af en hij kan zich niet opnieuw verkiesbaar stellen.

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zei vorige week dat gesprekken zijn uitgesloten zolang de sancties tegen Iran van kracht zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden