Column

Agressief

THEODOR HOLMAN
Ik hoor op de radio een psycholoog beweren dat 'ook computerspelletjes agressie kunnen bevorderen'.

Tja, je kunt het omgekeerde ook beweren: dat computerspelletjes agressieve gevoelens kunnen dempen.

Toen ik dertien jaar was, wist ik al dat deze redeneringen onzin zijn. Ik moest toen op advies van een jeugdpsychiater op judo, want ik was juist niet zo agressief. Bij sportschool Gé Koning in het Zuiderbad kwam ik vervolgens een jongen tegen die op judo moest omdat hij te agressief was.

Een paar jaar later ging ik boksen bij sportschool De Graaf, op de hoek van de Willemsparkweg en de Koninginneweg. Daar was hetzelfde aan de hand: lullige jongens die te weinig agressie hadden, moesten boksen met jongens die naar de sportschool waren gestuurd omdat ze te agressief waren.

Stel, je bent depressief en je zou iedereen wel willen neerschieten, dan kan ik me best voorstellen dat een psychiater zegt: ''Ja, echt mensen neerschieten, dat kan natuurlijk niet, maar je kunt wel lid worden van een schietvereniging.''

En het omgekeerde kan ik net zo goed verdedigen: natuurlijk moet je een depressieve jongen die iedereen wil neerschieten, nooit een wapen in handen stoppen.

Mijn ouders kwamen als pacifisten uit de oorlog. Dus ik kreeg geen klappertjespistool. Wat speelde ik dan? Nou, mijn moeder had in het kamp lijken afgelegd: 'Die mensen stierven en dan legde ik ze af, en dan groeven de andere vrouwen een kuil en daar werden ze in begraven, en...''
Ik speelde - ik moet zes zijn geweest - in de tuin lijkenaflegger. Ik hoor mijn moeder nog vanuit de keuken schreeuwen: ''Waarom begraaf je Teddy toch steeds?'' (Dat was mijn beer.)
Ik weet eigenlijk niet wat gezonder is voor een kind: lijken afleggen of spelen met een niet-pacifistisch klappertjespistool.

Wel weet ik dat ik het lijkenafleggertje spelen me geen windeieren heeft gelegd. Toen ik achttien was, werd ik gekeurd voor militaire dienst. Op de vraag: wat wil je worden? antwoordde ik (kabouterprovo, anarchist, pacifist, lang haar, altijd zonnebril op, Indo-look): ''Ik zou graag lijken willen afleggen.''

Nooit heb ik op het gezicht van een millitair zo duidelijk 'die is volstrekt gestoord' gelezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden