Agressie tegen medewerkers overheid neemt af

De afgelopen 2 jaar hebben minder mensen die voor de overheid werken, te maken gekregen met agressie of geweld. Was in 2012 nog 40 procent van deze medewerkers het slachtoffer daarvan, in 2014 is dat gedaald naar 25 procent. Ook het aantal mensen met een politiek ambt - volksvertegenwoordigers en bestuurders - die met agressie of geweld werden geconfronteerd, daalde in deze periode van 38 naar 23 procent.

Beeld anp

Dat blijkt uit de derde monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014, die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de resultaten van onderzoek naar dit probleem bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Het wordt eens in de 2 jaar gehouden.

Plasterk is blij met de daling maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. Volgens hem is het geweld gedaald doordat werkgevers maatregelen hebben getroffen en die ook beter naleven. Zo worden incidenten beter geregistreerd zodat er meer zicht op is, zijn er trainingen voor medewerkers en worden kennis en ervaringen op dit terrein gedeeld. Ook is er aandacht voor nazorg. De minister wil dit beleid voortzetten. Geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak mogen volgens hem nooit getolereerd worden.

Het programma Veilige Publieke Taak is in 2006 in gang gezet voor de sectoren onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid, openbaar vervoer, zorg en het openbaar bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden