Agressie tegen advocaten neemt toe

De agressie tegen advocaten neemt toe. Drie van de vier advocaten hebben te maken gehad met fysiek of verbaal geweld, vaak door de mensen die ze verdedigen.

Peter Groenendijk en Christiaan Paauwe
Het ging in de meeste gevallen om schriftelijke of verbale bedreigingen. Beeld anp
Het ging in de meeste gevallen om schriftelijke of verbale bedreigingen.Beeld anp

Dat blijkt uit een enquête van het Advocatenblad. 74 procent van de pleiters heeft er wel eens mee te maken, bijna het dubbele van tien jaar geleden. Ook driekwart van de honderd advocaten in Amsterdam die zijn ondervraagd, gaf aan weleens slachtoffer te zijn geweest van geweld. Bij een derde hiervan was dat in het afgelopen jaar.

In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld - schelden, doodsbedreigingen - maar bijna twintig procent heeft al eens te maken gehad met fysiek geweld. Ze zijn bespuugd, geschopt of geslagen.

Aangifte
Meestal kende de advocaat de dader, en werd geen aangifte gedaan. Advocaten die slachtoffer zijn van geweld of dreiging werken vaak in het personen- en familierecht.

"We zijn wel eens bedreigd door een cliënt, maar hebben toen geen aangifte gedaan," zegt Jaap Leijen van Johannsen Advocaten in Amsterdam. Aangifte doen van bedreiging kan volgens hem onbedoelde effecten hebben op een zaak. "Dan zet je de boel op scherp. Het is beter om het uit te praten," aldus Leijen.

Erik Hagenaars van Jans & Hagenaars Advocaten zegt wel altijd aangifte te doen. "Ik ben de afgelopen twintig jaar meerdere malen bedreigd door cliënten, en ik heb altijd aangifte gedaan. Dat kan dan wel een staartje hebben, maar ik pik het niet."

Dikke huid
Een derde van de ondervraagde bedreigde Amsterdamse advocaten werkt in het strafrecht. "Meestal kom deze dreiging niet van de cliënt, die zien ons over het algemeen gewoon als belangenbehartiger," zegt Eric Steller, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten.

Geweld of dreiging komt eerder uit de omgeving van een cliënt of het slachtoffer. "Maar strafrechtadvocaten hebben een dikke huid, en ervaren zoiets niet snel als een dreiging," aldus Steller. Dat zou ook de reden zijn dat er niet vaak aangifte wordt gedaan.

De Orde van Advocaten noemt de cijfers schokkend. "Geweld mag geen part of the job worden," zegt algemeen deken Bart van Tongeren. "Advocaten hebben een bijzondere positie, die juist draait om geweldloos tot oplossingen te komen. Dit tolereren we niet."

Amsterdam huisvest met 5070 werkzame advocaten bijna een derde van de advocatuur in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden