Agenten zagen Afghaan voordat hij toesloeg

De Afghaan Jawed S. wilde vrijdag op het Centraal Station veel meer slachtoffers maken, maar snel ingrijpen van de politie voorkwam dat. 'Het ging precies zoals we hadden geoefend.'

Maarten van Dun
. Beeld anp
.Beeld anp

Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview met Het Parool. "Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer slachtoffers waren gevallen als deze agenten niet hadden opgetreden, want deze persoon was op veel meer uit."

Dat de agenten van het Team Openbaar Vervoer dat werkzaam is op het Centraal Station zo snel konden ingrijpen, kwam doordat Jawed S. was opgevallen kort voordat hij begon te steken.

Geoefend
Een politieman die is getraind in het herkennen van afwijkend gedrag, had S. in het vizier gekregen en vertrouwde het niet. Juist toen de agent samen met twee collega's S. wilde aanspreken, trok die een mes en stak hij twee passanten.

Doordat de agenten S. direct met pistoolschoten uitschakelden, duurde de aanslag slechts negen seconden. Aalbersberg: "De verdachte kon worden neergeschoten terwijl hij naar een volgend doelwit rende."

Amsterdamse agenten hebben vaak geoefend op het Centraal Station op allerlei soorten van terrorisme.

Wilders
In het ziekenhuis heeft de in Duitsland woonachtige S. inmiddels verklaard dat hij specifiek naar Amsterdam was afgereisd om een aanslag te plegen. In zijn verklaring stelt hij dat in Nederland de islam, Allah en de profeet Mohammed stelselmatig worden beledigd en hij houdt Nederland daarvoor verantwoordelijk.

Hij heeft in zijn verhoren ook de naam van Wilders veel genoemd, maar S. heeft niets gezegd over de cartoonwedstrijd die de PVV-politicus heeft georganiseerd maar onder druk heeft afgeblazen.

Aalbersberg: "We weten nog niet hoe lang hij met dit idee heeft rondgelopen en we zijn erg benieuwd wat hem heeft getriggerd. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hij met anderen heeft samengewerkt. Dit lijkt echt iets van hemzelf."

Talloze trainingen
De opsporingsdiensten gaan er vanuit dat S. Nederlanders had willen treffen met zijn aanval. Het bleek voor S. een verrassing dat zijn twee slachtoffers Amerikaanse toeristen zijn.

Volgens Aalbersberg is het optreden van de agenten op het Centraal Station het resultaat van talloze trainingen en oefeningen.

"Het was voor dit moment dat we jarenlang hebben getraind. Er zijn twee slachtoffers gevallen en dat is zeer ernstig, maar het is klein gebleven. Binnen negen seconden was het opgelost. De agenten hebben op een uniek moment het verschil gemaakt, door kalm en heldhaftig op te treden. Zij hebben de stad en ons als Amsterdammers voor veel ellende behoed."

Lees het volledige verhaal: Zo voorkwamen agenten een veel bloediger aanslag op CS

Aalbersberg zat maandagavond bij Pauw. Daar vertelde hij ook over de aanslag:

Bond van Wetsovertreders boos op politiechef

De Bond van Wetsovertreders (BWO) is boos op de hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg vanwege zijn optreden bij televisieprogramma Pauw.

Aalbersberg vertelde daar in detail wat de verdachte van de aanslag Jawed S. zou hebben verklaard in gesprekken met de politie. "Aalbersberg mocht dit niet vertellen omdat de verdachte in volledige beperking zit, hij mocht niet eens in het programma zitten over deze zaak,'' stelt de BWO in een verklaring.

De hoofdcommissaris is volledig zijn boekje te buiten gegaan volgens de bond. De BWO wil dinsdag opheldering van het Openbaar Ministerie over het interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden