Agenten wijzen cao af

DEN HAAG - Politieagenten in de regio's Amsterdam, Haarlem en Den Haag hebben gisteren unaniem het cao-eindbod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) afgewezen.Ze zijn bereid harde, publieksonvriendelijke acties te voeren, zo bleek tijdens de eerste drie ledenraadplegingen van de vakbond ACP.

De afwijzing van het cao-bod komt niet als een verrassing. Vorige week verwezen de kaderleden van de ACP het voorstel van Ter Horst al naar de prullenbak en op internet hebben veel agenten hun onvrede al geuit. Deze week raadpleegt de op één na grootste politievakbond al zijn leden. Maandag komt het bondsbestuur bijeen om zich te beraden over de uitslag.

Nieuwe onderhandelingen met Ter Horst lijken in ieder geval lastig. De minister heeft al herhaaldelijk aangegeven de agenten niet méér te kunnen bieden. Gisteren stuurde zij alle agenten een brief waarin ze haar eindbod voor een nieuwe politie-cao nog eens uitlegt. Volgens de PvdA-bewindsvrouw heerst er binnen het korps 'op een aantal punten nog onduidelijkheid' over wat het bod precies inhoudt. Zo weerlegt zij de kritiek dat haar voorstel nauwelijks beter zou zijn dan eerdere voorstellen. Volgens Ter Horst trekt zij tachtig miljoen euro meer uit dan in december (200 miljoen) en 65 miljoen meer dan in januari (215 miljoen).

De minister stelt de politie dit jaar een loonsverhoging voor van 3,5 procent en volgend jaar nog eens 3,3 procent. Ook krijgen de agenten die 'op straat' dienst doen een eenmalige bonus van 1200 euro dit jaar en 600 euro in 2009. Het loonbod ligt onder de eis van de ACP, namelijk netto 200 euro per maand erbij voor elke agent. De looneis van de NPB is wel ingewilligd.

Ter Horst benadrukt dat iedere agent 'natuurlijk geheel vrij is' om zijn eigen afweging te maken. Zij hoopt echter dat het politiepersoneel 'het toekomstperspectief op korte en langere termijn ziet' en alsnog instemt. Ook de korpsbeheerders - burgemeesters - hebben de leden van de bonden dringend opgeroepen het bod van Ter Horst te accepteren. Ze vrezen de gevolgen van een mogelijke afwijzing.

De roep om harde acties klinkt desondanks steeds luider. Ludiek zullen die niet meer zijn, concludeert Cees van der Roer van de Amsterdamse afdeling van de ACP. ''Het publiek gaat er ook hinder van ondervinden.''

De grootste politievakbond, de NPB, is deze week begonnen met informatiebijeenkomsten. De eerste hebben gisteren al plaatsgevonden. De leden stemmen schriftelijk over het bod van Ter Horst. Op 5 maart wil de NPB de uitslag binnen hebben.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden