Agenten niet vervolgd voor fatale filefuik

De politie heeft in oktober een 'onjuiste beslissing' genomen om een filefuik op de A2 bij Abcoude te creëren om een benzinedief te pakken te krijgen. Maar de politieagent die hiertoe besloot, kon niet terugvallen op regelgeving of beleid op dit punt. Daarom is strafrechtelijke vervolging niet op zijn plaats. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht woensdag bekendgemaakt.

Archieffoto Beeld ANP
ArchieffotoBeeld ANP

De filefuik werd opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen, maar kende een fatale afloop. De dief reed hard op de file in en ramde een andere auto, waardoor een onschuldige inzittende om het leven kwam. De agenten die de achtervolging inzetten en de agenten die de filefuik creëerden, worden evenmin vervolgd.

De opdracht tot het opzetten van een filefuik kwam van een agent van de meldkamer Utrecht. Die had moeten onderkennen dat het opzetten van een fuik een te groot risico voor de mensen in de file zou opleveren. 'De risico's voor de verkeersveiligheid hadden zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding op dat moment.' Er stonden bovendien agenten van het korps Amsterdam-Amstelland klaar om de achtervolging over te nemen en er werd een politiehelikopter ingezet.

Maar gezien de omstandigheden waaronder de beslissingen moesten worden genomen en het ontbreken van beleid, vindt de officier van justitie het niet opportuun om de agent te vervolgen. Dat geldt ook voor de agenten die achtervolging inzetten. Ze hebben het verkeer met hun achtervolging in gevaar gebracht, maar die wel rustig en professioneel uitgevoerd. 'Het insluiten en afremmen gebeurde gecontroleerd en bij het naderen van de file remden de agenten af en gaven zij de verdachte de ruimte om te stoppen of uit te wijken.'' De agenten die de fuik opzetten, voerden slechts een opdracht uit en zijn in de ogen van justitie evenmin strafbaar.

Het OM vervolgt wel de man die op de file inreed. Hij zou zonder te hebben betaald bij een tankstation bij Vianen zijn weggereden. Hij negeerde een stopteken, ging er met hoge snelheid vandoor en ramde drie keer een politiewagen, aldus de politie. De vlucht eindigde in het fatale ongeval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden