Update

Agenten komen met zwartboek discriminatie

Agenten hebben een soort zwartboek gemaakt met daarin persoonlijke ervaringen van discriminatie binnen de Nederlandse politie. Korpschef Erik Akerboom prijst het feit dat de medewerkers naar voren stappen.

26 politiemedewerkers deelden hun persoonlijke ervaringen in het boek. Beeld ANP
26 politiemedewerkers deelden hun persoonlijke ervaringen in het boek.Beeld ANP

Begin deze maand hebben ze het boekje overhandigd aan korpschef Erik Akerboom, zo schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het gaat om 26 politiemedewerkers, van wie de meeste agent zijn. De meerderheid van hen zijn werknemers met een niet-westerse achtergrond, maar dat geldt niet voor allemaal. Ze zeggen zich gediscrimineerd en geïntimideerd te voelen door collega's en niet gehoord door hun leidinggevenden.

"Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in, ik zat in de werkkamer ernaast, met de vraag: Waar is die neger? Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen", luidt een van de passages. Ook werd genoteerd: 'Wie is die zwarte, die hoort in het arrestantenhok.'

Een van de aanbieders zegt - anoniem - tegen de krant: "Je kunt niet 26 keer volhouden dat iets een uniek, persoonlijk geval is."

Akerboom
Korpschef Erik Akerboom vindt het goed dat een groep agenten van overwegend niet-westerse afkomst een zwartboek heeft gemaakt over hun ervaringen met discriminatie binnen het korps. "Een aantal van deze verhalen kenden we al, maar het is confronterend om ze te lezen. Goed dat deze collega's naar voren stappen en hun verhaal vertellen," zegt Akerboom.

Akerboom onderkent de urgentie van het probleem. Maar "een cultuurverandering kost tijd en vraagt inspanning van alle lagen in onze organisatie". Volgens hem werkt de politie al anderhalf jaar aan "een omslag in het denken" over diversiteit.

Lees verder: Komst van agent met hoofddoek geen millimeter dichterbij en Jongere met migratieachtergrond wil niet bij de politie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden