Update

Agenten gewond bij betogingen Koerden en Turken

De politie in Rotterdam heeft woensdagavond op het Kruisplein tientallen arrestaties verricht bij een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken. Meerdere agenten raakten lichtgewond.

Politiemensen verrichten een arrestatie nadat een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken uit de hand waren gelopen.  Beeld ANP
Politiemensen verrichten een arrestatie nadat een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken uit de hand waren gelopen.Beeld ANP

De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. In het centrum waren veel agenten en ME’ers op de been. Volgens de politie braken op meerdere locaties vechtpartijen uit, maar werd daar meteen tegen opgetreden. 

Zowel Koerden als Turken zijn opgepakt op het Kruisplein. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in.

In het centrum waren tegen 21.00 uur nog veel agenten en ME’ers op de been. De politie heeft een groep demonstranten op het Stationsplein ingesloten in een poging de gemoederen te kalmeren. Rond 21.30 uur werd het rustig.

Premier Mark Rutte noemt het geweld ‘totaal onacceptabel. In dit land waar je mag demonstreren, maar wel beschaafd’, aldus de premier tijdens een debat in de Kamer over de Turkse inval in het noorden van Syrië.

Aangekondigd

De demonstratie in Rotterdam was aangekondigd. Op het Kruisplein waren twee demonstratieplekken aangewezen voor voor- en tegenstanders. Om 20.00 uur moest de demonstratie, die een uur zou duren, afgelopen zijn. Dat gebeurde niet en de demonstratie verplaatste naar het Centraal Station. Daar heeft de politie de demonstranten ingesloten.

Bij het optreden van de politie raakten een aantal agenten (licht) gewond. Een van de agenten liep een polsbreuk op. Het onderzoek naar de ongeregeldheden is volgens de politie in volle gang. Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Confrontatie

De gemeente hield al rekening met een mogelijke escalatie tussen de groepen. ‘Politie heeft vol ingezet op het gescheiden houden van beide groepen, maar heeft ter plekke na overleg met de burgemeester besloten de demonstratie te ontbinden’, laat de gemeente weten in een persbericht. ‘Focus ligt bij demonstraties bij het beschermen van alle groepen, maar tijdens de demonstratie heeft de Koerdische groep, in tegenstelling tot alle afspraken, als eerste de confrontatie gezocht met tegendemonstranten.’

Bij het protest hing van meet af aan een grimmige sfeer. De Koerden en de Turkse tegendemonstranten stonden lijnrecht tegenover elkaar. Koerden riepen dat Erdogan een terrorist is, terwijl de Turken met vlaggen zwaaiden en ‘Turkije, Turkije’ scanderen. 

Het protest viel samen met een Kamerdebat over de Turkse inval in Noord-Syrië. Minister-president Mark Rutte ging in op de uit de hand gelopen actie in Rotterdam. “Dit is een land waar je mag demonstreren, waar vrijheid van meningsuiting geldt. Maar ook waar je dat beschaafd doet. We houden ons aan de wet", doceerde hij. “Het schreeuwen van de één mag nooit leiden tot het niet gehoord worden van de ander. Daar zal de overheid ook beschermen. We moeten maatschappelijke conflicten oplossen door dialoog en respect. En niet zoals vanavond in Rotterdam.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden