Agenten gehinderd door omstanders na dodelijke steekpartij in Noord

De agenten die eerste hulp boden aan de 34-jarige vrouw die afgelopen donderdag op klaarlichte dag werd doodgestoken in Noord zijn ernstig in hun werk gehinderd door omstanders. Daarover schrijft agent Wout van Noord, die ook snel ter plaatse was, in een aangrijpend bericht op Facebook.

Josien Wolthuizen
Een agent in uniform Beeld anp
Een agent in uniformBeeld anp

Van Noord beschrijft het moment dat hij samen met collega Dennis op de melding van twee collega's afgaat die per toeval op een slachtoffer zijn gestuit, om de hoek bij winkelcentrum Boven 't Y. Een verkeersongeval, denken ze, maar al snel wordt duidelijk dat hier iets heel anders aan de hand is. Het slachtoffer blijkt neergestoken en is levensgevaarlijk gewond.

Terwijl de vrouw in de regen op het ijskoude asfalt van de J.H. van Heekweg een doodstrijd levert, staan enkele omstanders van dichtbij toe te kijken. "Sommigen emotioneel, het merendeel alleen nieuwsgierig. Die aanblik alleen al doet wat met mij," schrijft Van Noord. Hoewel zijn reanimerende collega's alle hulp kunnen gebruiken, heeft Van Noord zijn handen meteen vol aan de 'gapers', zoals hij de nieuwsgierige omstanders noemt. "Ze hinderen mijn reanimerende collega's en staan pal boven het slachtoffer te gapen."

Foto
Eén man heeft zelfs het lef zijn mobiele telefoon uit zijn zak te halen en een foto van de hevig bloedende vrouw te maken. "Inwendig kook ik, maar ik moet professioneel kalm blijven. Dennis heeft de man ook gezien en samen nemen we de man zijn telefoon af. Deze is hevig verontwaardigd en weigert mee te werken. Er ontstaat een korte strijd die hij verliest. Ik zeg de man toe dat hij zijn telefoon terug krijgt als de foto verwijderd wordt. Kostbare tijd verloren die we onder deze omstandigheden zo keihard nodig hebben."

Terwijl de ambulance ondertussen arriveert en ook een traumahelikopter onderweg is, proberen Van Noord en collega Dennis 'de plaats delict te veroveren op de gapers'. Dat lukt pas als het slachtoffer al op een brancard is getild en in de ambulance ligt.

Ex-man opgepakt
Het slachtoffer blijkt de 34-jarige Fatiha Abakhti, de moeder van drie kinderen die niet ver van het plaats delict op school zitten te wachten tot ze worden opgehaald. De 36-jarige dader, volgens ooggetuigen haar ex-man, wordt niet veel later opgepakt. De vrouw is dan al overleden.

Agent Van Noord schrijft hoe de situatie hem emotioneert, ondanks dat het zijn werk is. "Op weg naar huis gaan mijn gedachten uit naar de nabestaanden van de jonge vrouw en met name haar kinderen. De blik in haar ogen zal me nog heel lang bij blijven. Ook de verdachte heb ik in de ogen kunnen kijken. Het zinloze van de daad die zoveel levens verwoest heeft, kan ik niet begrijpen."

Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen hoe vaak het in Amsterdam voorkomt dat agenten in hun werk worden gehinderd door (nieuwsgierige) omstanders. Die cijfers worden niet bijgehouden. Afgelopen zomer wisten op IJburg wel twee scooterdieven te ontkomen doordat omstanders agenten hinderden tijdens de aanhouding.

Bloemen op de plek waar de vrouw dodelijk werd neergestoken Beeld Politie Amsterdam Boven IJ
Bloemen op de plek waar de vrouw dodelijk werd neergestokenBeeld Politie Amsterdam Boven IJ
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden