Update

Agent VS vervolgd voor moord op zwarte man

In de Verenigde Staten wordt een blanke agent vervolgd voor moord, omdat hij zaterdag een zwarte man meerdere malen in de rug heeft geschoten. De man overleefde de aanval niet. Op videobeelden is te zien hoe de agent de man zeker acht keer in zijn rug schiet en daarna een object, waarschijnlijk een taser, naast het slachtoffer laat vallen.

null Beeld Videostill
Beeld Videostill

De 50-jarige Walter Scott rende weg toen hij werd aangehouden bij een verkeerscontrole in North Charleston (South Carolina). Er stond nog een arrestatiebevel tegen hem uit. Volgens agent Michael Slager zou hij hebben geworsteld met de man, en pas hebben geschoten toen hij zich bedreigd voelde. Maar op de video die na de aanval is opgedoken, is te zien hoe Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop weg rent van de agent. Volgens CNN was de man bovendien ongewapend.

De blanke Amerikaanse agent van de politie in North Charleston is ontslagen.

Het filmpje zou zijn gemaakt door een omstander. De video, die schokkende beelden bevat, is inmiddels gepubliceerd op de website van The New York Times. Slager, die ruim vijf jaar in dienst was bij de politie in North Charleston, wordt moord ten laste gelegd, zei burgemeester Keith Summey gisteren. 'Als je fout zit, zit je fout. Als je een fout besluit neemt, ongeacht of je nu agent bent of burger, dan zal je met dat besluit moeten leven.' De FBI en een afdeling van het ministerie van Justitie die toezicht houdt op burgerrechten, hebben aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken.

De advocaat van de politieman, David Aylor, heeft na het zien van de video afscheid van hem genomen. 'Ik ben hier op geen enkele wijze meer bij betrokken', zei hij. Eerder deze week liet hij nog een verklaring uitgaan waarin hij zei dat Slager uit noodweer had gehandeld. Scott zou zijn taser hebben losgerukt bij de worsteling en daarom voelde de agent zich bedreigd, zo luidde het verhaal.

Ferguson
Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten richting zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.

Recentelijk bleek dat agenten in Ferguson jarenlang buitensporig veel geweld hebben gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Als gevolg daarvan stapten onder meer de chef van de politie en de stadsmanager van Ferguson op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden