'Agent vocht voor zijn leven'

De plaats van de vechtpartij en de dodelijke schietpartij, op de hoek Weteringschans/Spiegelgracht. Foto Maarten Brante

De agent die zaterdagavond de 31-jarige Michael Koomen doodschoot op de Spiegelgracht, handelde wel degelijk uit noodweer. Hij schoot pas toen hij door een groep mannen werd omsingeld, geslagen en vervolgens bij de keel werd gegrepen en in zijn eigen auto werd getrokken.

Dit zeggen verschillende ooggetuigen die het ongeval van nabij hebben gezien en graag hun verhaal kwijt willen.

Rondvaartboot
Een groep van 20 mannen, onder wie Koomen, had zaterdag al diep in het glaasje gekeken toen zij in een rondvaartboot in Ouderkerk aan de Amstel stapten. Ze vierden dat hun voetbalteam RKAVIC kampioen was geworden. 'Er heerste niet bepaald een plezierige sfeer aan boord. Een deel van de groep misdroeg zich behoorlijk,' zegt de woordvoerder van de rederij.

De jongens gooiden met glazen naar andere boten. 2 volle kratten met glaswerk sneuvelden tijdens de 2 uur durende trip. De kapitein, die zag dat anderen uit de groep de overlastgevers tevergeefs probeerden te sussen, sprak hun enkele malen vermanend toe. Toen dat weinig uithaalde, besloot de kapitein de boot zo snel mogelijk naar het eindpunt bij het Museumplein te varen. 'Hij was blij dat die club van boord ging,' zegt de woordvoerder.

Bij het schoonmaken werden door de rederij op de vloer van de boot allerlei stukjes aluminiumfolie gevonden. Volgens een aantal getuigen waren de voetballers behoorlijk opgefokt en stonden ze 'strak van de coke'.

Hondenbrigade
De kok van een nabijgelegen restaurant zag de mannen op de hoek van de Spiegelgracht staan. Hij kwam net na tienen de hoek omrijden. Hij zag dat de agent met het busje van de hondenbrigade de mannen klem had gereden. 'Ik zag dat de agent bang en paniekerig was. Ik hoorde ook dat hij om assistentie vroeg. Ik dacht nog: dat zullen wel zware criminelen zijn.'

Een groepje Amsterdamse jongeren, dat net over de Weteringschans naar het Leidseplein liep, zag enkele minuten later dat de mannen de agent aanvielen toen hij één van hen meevoerde naar zijn busje.

'Eén van de mannen kwam zijn vriend helpen en sloeg de agent hard op zijn rug. Het was zo raar om te zien dat iemand een agent sloeg,' zegt een van de jongens die ooggetuige waren van de vechtpartij.

Agressief
De jongeren die passeerden, zagen dat een paar andere mannen uit die groep de boel nog probeerden te sussen. 'Maar 5 van hen omsingelden de agent. Ze probeerden zijn knuppel af te pakken. Ze waren heel agressief, vloekten en waren opgefokt. Ze sloegen steeds maar op de agent in,' zegt één van de getuigen.

'De agent pakte toen zijn knuppel en sloeg om zich heen. Maar ineens werd hij van achteren bij zijn keel gepakt. Hij werd gewoon gewurgd en achteruit in zijn auto getrokken. Liggend op zijn rug schoot die agent toen vanuit zijn auto op de groep jongens die hem had omsingeld,' vertelt een andere jongere, die vervolgens zag dat Koomen na het schot neerviel en kort daarop stierf.

De jongeren moeten nog vaak aan de schietpartij denken. 'Die agent moest wel. Het was heel eng voor hem. Hij handelde noodgedwongen. Anders was het met hem misschien niet goed afgelopen.' De jongeren hebben hun getuigenissen inmiddels ook aan de politie verteld. (Hanneloes Pen)

Lees vandaag in Het Parool: Politieagent hield zich aan instructie
De hondengeleider die zaterdagavond op de Spiegelgracht de 31-jarige bedrijfsjurist Michael Koomen doodschoot, heeft niet in strijd met de geweldsinstructie voor de politie gehandeld door in zijn eentje met een pistool de confrontatie aan te gaan met een groep kennelijk dronken voetballers.


Foto Maarten Brante
Maartenbrante.com

 Er heerste niet bepaald een plezierige sfeer aan boord. Een deel van de groep misdroeg zich behoorlijk  
De woordvoerder van de rederij
 Ik zag dat de agent bang en paniekerig was. Ik hoorde ook dat hij om assistentie vroeg  
De kok van een nabijgelegen restaurant
 Ze waren heel agressief, vloekten en waren opgefokt. Ze sloegen steeds maar op de agent in  
Een van de getuigen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden