Agent blogt over containerbaby Nieuw-West

In oktober 2014 werd in een vuilcontainer in Nieuw-West een baby van een paar dagen oud gevonden. Een agent die die avond in de meldkamer zat, heeft zijn herinneringen opgeschreven.

Hannah Stöve
Een betonnen plaat dekt de ondergrondse vuilcontainer in de Amsterdamse Fritz Conijnstraat af. Beeld anp
Een betonnen plaat dekt de ondergrondse vuilcontainer in de Amsterdamse Fritz Conijnstraat af.Beeld anp

Een buurtbewoner kwam die nacht laat thuis en hoorde gehuil uit een vuilcontainer komen. Ze dacht eerst dat het om een babyfoon ging, maar belde toch de politie. Een agent die op dat moment met een collega in de meldkamer zat, herinnert zich het belletje nog goed, schreef de agent dit weekend op de politieblog van 112vandaag.

'We kunnen het ons beiden niet voorstellen dat er een kindje in de container ligt en vermoeden dat het een kat betreft. Die kunnen vreselijk klaaglijk miauwen. We besluiten samen dat de politieauto die aangestuurd wordt, niet met zwaailicht en sirene gaat rijden.' Gespannen wacht de agent in de meldkamer af hoe collega's naar de Fritz Conijnstraat rijden. Eenmaal ter plekke bevestigen zij dat het inderdaad om een baby'tje gaat.

Nooit vergeten
De agent schrijft: 'Mijn eerste reactie is dan ook: 'Maar als het huilt, dan ademt het!' Daarna gaat het heel snel. Er worden ambulances gestuurd, een mobiel medisch team en ook de brandweer gaat onderweg. De brandweer probeert de container te openen. Gelukkig lukt dat snel, en kruipt een brandweerman de container in om het kleine baby'tje in de armen nemen.'

Het meisje wordt in het ziekenhuis onderzocht en blijkt kerngezond en bovendien goed verzorgd te zijn. De agent kreeg de volgende ochtend foto's van haar te zien. 'Een klein, maar gezond meisje. Op dat moment krijgt ze bij mij een plekje. Maar vergeten zal ik haar nooit.'

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de zaak, maar ondanks verschillende onderzoeken is er van de ouders tot op de dag van vandaag geen spoor. Er loopt nog een dna-verwantschapsonderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut, dat het dna-profiel van de baby probeert te matchen met een profiel uit de dna-databank voor strafzaken. Daar zijn nog geen resultaten uit gekomen.

Het rompertje dat het meisje droeg op de dag dat ze Beeld Opsporing Verzocht
Het rompertje dat het meisje droeg op de dag dat zeBeeld Opsporing Verzocht

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden