Agent betrapt op seks met minderjarige prostituee

Een 27-jarige agent uit Amsterdam is in 2014 betrapt op seks met een minderjarige prostituee. De agent werkt nog steeds bij de politie. Hij kreeg wegens ernstig plichtsverzuim alleen voorwaardelijk ontslag.

Beeld anp

Het Openbaar Ministerie (OM) eist nu een celstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk tegen de man.

De agent moest zich pas woensdag melden bij de rechtbank in Amsterdam. Huilend en schuldbewust gaf hij aan veel spijt te hebben van zijn beslissing om, nadat zijn toenmalige vriendin vreemd was gegaan, op de sekssite www.kinky.nl een vrouw te bestellen.

Slachtoffer
In de advertentie stond dat 'Candy' 19 jaar oud was, maar dat lag toch anders. Toen de twee seks hadden in Diemen, was de jonge vrouw 17 jaar, elf maanden en een week.

Drie weken later zou de daad van de agent niet meer strafbaar zijn geweest. Alleen seks met een minderjarige prostituee is verboden.

Volgens de officier van justitie had juist de agent beter moeten weten. Zo had hij niet eens gevraagd hoe oud ze was, laat staan dat hij andere pogingen had ondernomen om achter haar echte leeftijd te komen.

Volgens de officier bestaan minderjarige prostituees niet, "er bestaan in dit soort zaken alleen maar kinderen die slachtoffer worden van ontucht en door de wet beschermd dienen te worden omdat de ze consequenties van hun keuzes niet kunnen overzien".

Beschermen
De advocaat van de verdachte plaatst enkele vraagtekens bij het verhaal van het OM. Zo blijkt volgens hem dat de politie in het kader van een onderzoek een tap had gezet op de telefoon van het meisje.

Volgens de raadsman is het raar dat de wetgever een minderjarig slachtoffer wil beschermen, terwijl de politie tegelijkertijd niet ingrijpt als uit telefoontaps blijkt dat de man een afspraak heeft gemaakt met het meisje.

Lokhoer
De advocaat gebruikte daarom ook het woord 'lokhoer' in deze kwestie en stipte verder aan dat het slachtoffer in deze zaak bij de onderzoeksrechter nog had gezegd dat ze zich helemaal geen slachtoffer voelt.

Volgens de agent is hij niet ontslagen bij de politie "omdat de leiding de nuances van de zaak ziet" en er is gekeken naar zijn tot nu toe "vlekkeloze staat van dienst".

De rechtbank in Amsterdam doet op 12 juli uitspraak in de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden