Plus

Afzeggingen? De sfeer was niet minder zonnig op Appelsap

Hiphopfestival Appelsap in het Flevopark beleefde zaterdag een moeizame editie als gevolg van een rij afzeggingen. De sfeer was er niet minder zonnig om.

Stefan Raatgever
null Beeld Sanne Zurné
Beeld Sanne Zurné

Het lukte de organisatie niet z'n frustratie te verbergen. Na de tweede afzegging binnen 24 uur vaardigde Appelsap een verklaring uit over het wegblijven van de 16-jarige rapper Smooky MarGielaa uit de New Yorkse Bronx.

'Helaas nog een Amerikaanse act die heeft afgezegd omdat hij zijn Europese programma niet serieus neemt,' beet de festivalleiding de puber toe. 'We zijn teleurgesteld, maar laten deze shit niet een mooie dag verpesten.'

Positie
Dat was zaterdagmiddag. Een dag eerder bleek dat headliner Famous Dex (Dexter Gore, 24) ook niet van zins was naar Amsterdam te komen. Hij gaf 'paspoortproblemen' op als reden. Maar dat hij op de dag van Appelsap in eigen land een ander optreden aannam, ervoer de festivaldirectie als 'een klap in het gezicht'.

Ook werd gesproken van een 'fucked up situatie'. De woede kende vermoedelijk zijn oorsprong bij het weer een dag eerder bekend geraakte wegblijven van deejay en producer Madlib, eveneens uit de Verenigde Staten.

Het tekent de positie van het festival in het Flevopark. Begonnen als gratis evenement in het Oosterpark gaat Appelsap nu de concurrentie aan met het door concertgigant Mojo geboekte Woo Hah in Hilvarenbeek.

Ook dat hiphopfestival zag met Cardi B een topnaam afzeggen, maar beleefde vorige maand wel een zeer succesrijke editie met optredens van publieksfavorieten Asap Rocky en J. Cole.

Ronnie Flex
Appelsap speelt zijn rol als het trendy neefje van Woo Hah echter met verve. Door minder geld te vragen voor een kaartje dan zijn concurrent en door te steunen op Nederlandse namen.

Zoals het opwindende collectief SMIB uit de Bijlmer, de routiniers van de Jeugd van Tegenwoordig en de als flitsvervanging aangetrokken Ronnie Flex, die aantrad onder zijn nieuwe alias Flonti Stacks.

Slim, gezien de kwaliteit van de vaderlandse hiphop die in de breedte alleen maar blijft groeien.

Dresscode
En nog een hipheidsfactor: het jonge publiek dat in de grasvelden van het Flevopark klaarblijkelijk een catwalk had herkend. De dresscode voor een dagje vooruitstrevende hiphop is eenduidig: veel sportswear (joggingbroeken en trainingjasjes), panterprintjes en - helemaal onmisbaar - de fannypack, het buideltasje dat nu half over de schouder dient te worden gedragen.

Toch raakte Appelsap niet uitverkocht dit jaar. Zouden het de gebrekkige voorzieningen (zelfs met het geringe bezoekersaantal vormden zich lange rijen voor drank en diner) zijn of wellicht de klachten van de omwonenden die hun zorgeloze parkbezoek verstoord zagen? Of toch het afhaken van de Amerikaanse namen?

Hoe dan ook, je gunt het fraai opgezette festival dankzij zijn sympathieke uitstraling al snel het beste.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden