Opinie

'Afwijzen TTIP door Amsterdamse raad geen verstandig besluit'

De Amsterdamse gemeenteraad keerde zich vorige week tegen een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS, terwijl de inhoud nog niet bekend is. Geen verstandig besluit, aldus Madeleine Infeldt.

Een demonstratie tegen het handelsverdrag in België.Beeld epa

De gemeenteraad van Amsterdam verzoekt het college zich uit te spreken tegen de handelsovereenkomst met de Verenigde Staten (TTIP). Dankzij deze motie brengt de gemeenteraad TTIP weer wat dichter bij het grote publiek. Dat is belangrijk, opdat iedereen goed kan begrijpen waarover het gaat en wat het voor ons als consument en burger zou kunnen betekenen.

Laat ons wel duidelijk zijn: TTIP is er nog niet. Niemand weet op dit moment hoe de definitieve overeenkomst eruit zal zien. En er komt geen overeenkomst tenzij we het erover eens zijn dat het een goede overeenkomst is: voor de Europese Unie en voor de Verenigde Staten.

De uiteindelijke beslissing ligt bovendien in handen van democratisch gekozen politici. De Europese Commissie mag dan nu wel onderhandelen met de VS en kan een voorstel doen, maar enkel het Europees Parlement én de lidstaten, waaronder Nederland, kunnen de handelsovereenkomst goedkeuren.

Kaarten op tafel
Goede onderhandelingen kunnen helaas niet zonder enige mate van vertrouwelijkheid. Voor de beste deal mag je niet meteen al je kaarten op tafel leggen. Toch zijn dit de meest open onderhandelingen ooit! Elk onderhandelingsvoorstel dat aan de Verenigde Staten wordt gedaan, wordt meteen ook gepubliceerd op de website van de Europese Commissie, zodat iedereen op de hoogte blijft.

Om hun werk goed te kunnen doen, is het voor de onderhandelaars bovendien essentieel om precies te begrijpen wat de Europese consumenten en bedrijven willen. Ze organiseren daarom tijdens elke onderhandelingsronde overlegmomenten, zowel met bedrijven als met consumentenorganisaties, vakbonden en andere belangenbehartigers op het gebied van onder meer milieu en gezondheid. Bovendien kan iedereen steeds opmerkingen en suggesties kwijt op een speciale website.

Belangen
De Amsterdamse gemeenteraad maakt zich ook zorgen over de 'geschillenprocedure' in de overeenkomst. De Europese Commissie deelt deze zorgen en zal dit ook aanpakken.

De huidige vorm van geschillenbeslechting maakt deel uit van talloze handelsverdragen. Nederland heeft inmiddels zo'n 110 soortgelijke akkoorden afgesloten om investeerders te beschermen in bilaterale handelsverdragen.

Het probleem is dat deze procedures in het verleden te veel bepaald werden door de belangen van de investeerder. EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) wil daarin verandering brengen en heeft een nieuw voorstel op tafel gelegd. Zij vindt, net als de gemeenteraad, dat investeerders moeten worden beschermd door onafhankelijke rechtbanken, niet door advocatenkantoren. En wat bedrijven er ook van vinden, overheden mogen nooit belemmerd worden om democratisch wetten uit te vaardigen ter bescherming van hun burgers.

Steengoed akkoord
Ook wat consumentenbescherming betreft, kunnen we héél duidelijk zijn: TTIP zal op geen enkele manier afbreuk doen aan de hoge kwaliteitseisen en normen die in de EU gelden. De VS weet dat hierover niet kan worden onderhandeld. De overheid blijft te allen tijde het recht behouden wetten uit te vaardigen die burgers beschermen, de veiligheid van ons voedsel garanderen en zorgen voor een duurzaam en gezond milieu. We kunnen die zaken dus precies zo blijven regelen zoals we dat zelf willen.

We hopen dat dit proces zal leiden tot een steengoed akkoord, een deal die garant zal staan voor groei in de EU de komende veertig jaar.

We zijn nog niet uit de crisis, miljoenen Europeanen hebben geen baan. Negentig procent van de groei moet de komende dertig, veertig jaar van buiten de Europese Unie komen. We kunnen daarbij TTIP niet missen.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Madeleine Infeldt.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden