'Afwijzen subsidie door Fonds Podiumkunsten onterecht'

De Amsterdamse rechtbank heeft het beroep, dat dansgezelschap LeineRoebana tegen het Fonds Podiumkunsten (FPK) had aangespannen over zijn niet gehonoreerde aanvraag voor de meerjarige activiteitensubsidie 2017-2020, gegrond verklaard.

Dansgezelschap LeineRoebana in dansvoorstelling Seele/Herz. Beeld Deen van Meer
Dansgezelschap LeineRoebana in dansvoorstelling Seele/Herz.Beeld Deen van Meer

De rechtbank stelde dat het bestreden besluit niet zorgvuldig tot stand is gekomen.

Op 1 augustus 2016 kreeg het vooraanstaande gezelschap voor hedendaagse dans, geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, van het FPK te horen dat de aanvraag voor een meerjarige activiteitensubsidie voor de periode 2017- 2020 niet zou worden gehonoreerd.

In september 2016 diende LeineRoebana tegen dit besluit een bezwaarschrift in, dat in januari 2017 door het fonds ongegrond werd verklaard. Tegen dit besluit ging LeineRoebana in beroep.

Verkeerde feitelijke gegevens
In een tussen­vonnis in oktober 2017 stelde de rechtbank dat de adviescommissie van het FPK was uitgegaan van verkeerde feitelijke gegevens.

Het FPK bleek de voorstelling GhostTrack, waarop het artistieke advies gebaseerd was, in de periode 2013-2016 niet te hebben gezien, hoewel het fonds dat eerder wel beweerde.

Een tweede beroepszitting vond plaats in april van dit jaar. Tijdens deze zitting noemde het FPK GhostTrack, dat in het advies een sleetse voorstelling werd genoemd, nu een zeer geslaagde productie.

Dwingen
De rechtbank heeft in zijn einduitspraak LeineRoebana in het gelijk gesteld, maar is niet bij machte het FPK te dwingen alsnog subsidie te verstrekken. Daardoor heeft LeineRoebana nog altijd geen recht op een meerjarige activiteitensubsidie 2017-2020.

Andrea Leine heeft daarom gemengde gevoelens over de uitspraak. "Wij voelen ons door de rechtbank gehoord en erkend, omdat onze eer zowel op artistiek als op zakelijk vlak is hersteld. Maar we trekken als het om de subsidie gaat toch aan het kortste eind. We hopen dat het FPK in de toekomst grotere zorgvuldigheid zal betrachten bij haar besluitvorming."

LeineRoebana denkt nog na of het zinvol is nog een hoger beroep aan te tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden