Afvalverwerkers gaan processierupsen tóch vernietigen

De Nederlandse afvalverwerkers gaan de processierupsen toch vernietigen. Voorwaarde is dat ze moeten aangeleverd in zogenoemde big bags die niet kunnen scheuren. 

Een nest met processierupsen op een eikenboom.Beeld Rob Engelaar

Dat is volgens de Nederlandse Vereniging van Afvalbedrijven de uitkomst van overleg gisteren. “Deze oplossing garandeert de veiligheid van de medewerkers van de afvalenergiecentrales,” zegt een woordvoerder.

Enkele weken geleden werd bekend dat afvalverwerkers de processierupsen niet meer wilden vernietigen. De zakken waarin ze werden aangeleverd, konden scheuren zodra de grijpers ze zouden oppakken om in de verbrandingsoven te deponeren. Medewerkers zouden dan worden blootgesteld aan de vuurhaartjes van de rupsen die een plaag vormen in grote delen van Nederland.

Big bags

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit riep de afvalbranche op met een oplossing te komen. Die is nu gevonden. Een aantal van de 13 afval-energiecentrales in Nederland is bereid te rupsen te verwerken. Ze moeten dan wel worden aangeleverd in speciale big bags die niet kunnen scheuren.

Woordvoerder Fons Potters zegt dat op deze manier het overgrote deel van de nu opgeslagen rupsen kan worden vernietigd. Een oplossing moet nog worden gevonden voor een klein deel dat door ontbinding nat is geworden. “Maar dit is maar een paar procent,” zegt hij. Of dit ook de oplossing voor de toekomst is, is de vraag. Volgens Potters moet de komende maanden worden bekeken wat uiteindelijk de beste manier is.

Kwaliteit

Potters zegt dat er geen afspraak is gemaakt over de kwaliteit van de big bag. “Ik weet ook niet of daar kwaliteitsverschil in zit, want het zijn extreem stevige zakken waar bijvoorbeeld ook puin of zand in kan, zonder dat ze scheuren,” zegt hij. De bedrijven die de rupsen wegzuigen, moeten ze zelf bij de afvalverwerkers aanbieden of een vervoerder voor de big bags zoeken.

Vereniging Afvalbedrijven zegt niet welke verwerkers de rupsen aannemen. Potters: “Het zijn er een paar. De rupsen worden alleen verwerkt in afvalenergiecentrales waar een grijper is die de bigbags goed kan verplaatsen zonder dat ze open scheuren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden