Afvalcentrale vestigt hoop op banken om te overleven

AEB is koortsachtig in gesprek met de banken waar het in nood verkerende afvalenergiebedrijf voor 300 miljoen euro in het krijt staat.

De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied.Beeld Floris Lok

Nadat donderdagnacht bijna tot in het ochtendgloren was vergaderd met de gemeenteraad over de vraag of eigenaar Amsterdam AEB met miljoenensteun overeind wil houden, sprak AEB gisteren voor het eerst met de banken.

Geheime rapporten

AEB sloot vorige week vier van de zes verbrandingslijnen. Binnen de afvalcentrales in het Westelijk Havengebied waar het Amsterdamse huisvuil wordt verbrand en energie wordt opgewekt, lukte het maar niet om de veiligheid onder controle te krijgen.

Uit geheime rapporten waar De Telegraaf vandaag uit citeert, blijkt pas goed hoe groot het achterstallig onderhoud is. Zo heeft AEB jarenlang niet geïnvesteerd in controlesystemen en gaat het alarm zo vaak af, dat monteurs er horendol van worden en noodsignalen elk doel missen.

Het risico bestaat, zo schrijft de krant, dat de stoomturbines die elektriciteit opwekken op hol slaan en dat uit de leidingen van de rookgasreiniging gevaarlijke zuren gaan lekken. Toezichthouder de Omgevingsdienst vroeg zich vorig jaar al af of de veiligheid bij AEB in goede handen is en plaatste de afvalverwerker onder verscherpt toezicht.

Door het stilleggen van meer dan de helft van de afvalverbranding loopt AEB miljoenen mis. Om de komende maanden te overbruggen, is de gemeenteraad deze week zo’n 35 miljoen euro gevraagd. Voor de langere termijn rekent het stadsbestuur erop nog eens 100 miljoen in AEB te moeten pompen.

Molensteen

Ook de steun van ING, ABN Amro, BNG en Deutsche Bank is essentieel. Bij deze banken haalde AEB twee jaar terug 300 miljoen op. De gesprekken verlopen naar verluidt constructief en gaan na het weekend door. Maar nog steeds is het scenario van een ‘gecontroleerd faillissement’ niet uitgesloten. Dan worden de centrales verkocht en kan Amsterdam een nieuwe afvalverwerking opzetten zonder de schuldenlast en de contracten die AEB nu als een molensteen om de nek hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden