Plus

Afval in de stad: We maken er een bende van

Amsterdam een vieze stad? Wie 's ochtends door de stad rijdt, kan vaak niet anders concluderen. Maar wiens schuld is dat?

Meeuwen en duiven struinen door het afval op de hoek van de Staalstraat en de Kloveniersburgwal Beeld Eva Plevier
Meeuwen en duiven struinen door het afval op de hoek van de Staalstraat en de KloveniersburgwalBeeld Eva Plevier

'Amsterdam wordt vies, vuig en te vol.' Dat schreef Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, pakweg twee jaar geleden in een open brief in NRC Handelsblad. Tout Amsterdam reageerde woedend. Vies? Hoe durfde die Rotterdamse snob zo over onze stad te praten?
Maar had Pijbes niet gewoon gelijk?

Op ochtenden dat het huisvuil mag worden aangeboden - zoals vanochtend in de omgeving van de Nieuwmarkt en sommige delen van Zuid - liggen er hopen afval die de straten in een ordinaire vuilnisbelt veranderen. Opengereten vuilniszakken, dozen die lukraak op de afvalberg zijn gekwakt en afval waarvoor niet eens de moeite is gedaan het in een zak te stoppen. Om nog maar te zwijgen over grofvuil dat dagenlang op straat staat, omdat men de moeite niet neemt te kijken op welke dag het wordt opgehaald.

Visitekaartje
Niet bepaald een visitekaartje voor de stad die na de Brexit de status van financieel centrum van Londen hoopt over te nemen.

De gemeente doet haar best om huisvuil zo snel mogelijk op te halen. Op maandagochtend trekken er om half acht bijvoorbeeld zo'n zes vuilniswagens op uit, gevolgd door veegwagens.

Ondergrondse containers zouden een hoop problemen wegnemen, maar dat is een dure operatie en daarnaast op veel plekken onmogelijk vanwege krapte. Daarbij zouden vuilniswagens de grachten en smalle straatjes lange tijd blokkeren als de containers geleegd moeten worden. En dan hebben we het nog niet over het sneuvelen van parkeerplaatsen en bomen.

Afval scheiden
"Als Amsterdammers afval scheiden, neemt de hoeveelheid vuilniszakken af," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Ook willen we mensen oproepen goed na te denken over wat ze aan de straat zetten. Geregeld worden vuilniszakken vol glas en chemisch afval gevonden. Laatst prikte een vuilnisman zich aan een spuit. Hij had zomaar iets kunnen oplopen."
Naar de gemeente wijzen is het makkelijkst als het gaat om afval; zij zijn verantwoordelijk voor een schone stad. Maar zijn wij het niet zelf die al die troep op straat gooien?

Vuilberg op de Nieuwmarkt Beeld Eva Plevier
Vuilberg op de NieuwmarktBeeld Eva Plevier
Afval op de Sint Antoniebreestraat Beeld Eva Plevier
Afval op de Sint AntoniebreestraatBeeld Eva Plevier
Van Woustraat Beeld Eva Plevier
Van WoustraatBeeld Eva Plevier
Oude Hoogstraat Beeld Eva Plevier
Oude HoogstraatBeeld Eva Plevier
Hoek Staalstraat/Kloveniersburgwal Beeld Eva Plevier
Hoek Staalstraat/KloveniersburgwalBeeld Eva Plevier
Nieuwmarkt Beeld Eva Plevier
NieuwmarktBeeld Eva Plevier
Prins Hendrikkade Beeld Eva Plevier
Prins HendrikkadeBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden