Afval in de Sluisbuurt straks afgevoerd via buizen

In de Sluisbuurt wordt het huisvuil straks afgevoerd via ondergrondse afvalbuizen. Het is de nieuwste oplossing tegen zwerfvuil, overvolle woonwijken en de berucht stinkende biobak.

Bart van Zoelen
Een impressie van de Sluisbuurt. Beeld StudioSK
Een impressie van de Sluisbuurt.Beeld StudioSK

In de Sluisbuurt stapt elke vuilniszak straks als het ware in een ondergrondse achtbaan die tot zeventig kilometer per uur gaat.

Een buizenstelsel van twee kilometer lang brengt al het huisvuil van de nieuwe woontorens vanaf 2020 tot vlakbij de Piet Hein Tunnel. Daar gaat al het afval van de 5500 huishoudens in één keer naar afvalenergiebedrijf AEB.

Vuilniswagens zijn dan niet meer nodig. En dat scheelt. Anders waren 137 ondergrondse afvalcontainers nodig en om die te legen tuft een inzamelvoertuig toch al gauw 28 uur per week door de buurt.

In de met 377 inwoners per hectare dichtbevolkte Sluisbuurt gebruikt de gemeente die ruimte liever voor groen.

Scheiden
Daar komt bij dat meer Amsterdammers op een kluitje natuurlijk ook meer afval met zich mee brengen. Een reden te meer om het ze zo makkelijk mogelijk te maken.

Andere drukke buurten zuchten al onder het zwerfvuil, deels weggewaaid afval dat naast volle of verkeerd gebruikte vuilcontainers is gezet.

In de Sluisbuurt hoeven ze straks niet meer naar buiten om hun prullenbak te legen. In de portiek beneden of zelfs via een stortkoker op hun etage kunnen ze de hele dag door hun afval kwijt.

Dat ondervangt meteen het bezwaar dat veel Amsterdammers hebben tegen het scheiden van GFT. In hun krappe bovenwoningen willen ze geen biobak die ze apart naar beneden moeten brengen, een biobak die ook nog berucht is vanwege de stank.

Andere wijken
De aanleg van Ondergronds Afval Transport (OAT) in de Sluisbuurt is een proef. Als die een succes wordt lijken de vuilnisbuizen ook een optie voor andere nieuwbouwwijken die Amsterdam in de planning heeft.

Overigens is OAT in Almere niet meteen een succes gebleken. In het winkelhart liggen daar al sinds 2003 de afvalbuizen, maar de aanleg viel met 23 miljoen euro aanmerkelijk hoger uit dan de 15 miljoen waar vooraf op was gerekend.

Ook de jaarlijkse exploitatie bleek duurder omdat minder woningen werden aangesloten dan gedacht. In 2014 stond de gemeenteraad daarom zelfs voor de afweging om helemaal te stoppen met OAT.

Lees verder: Wie verhuist naar de Sluisbuurt, hoeft nooit meer vuilnis buiten te zetten

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden