Afval cruiseschip wordt verwerkt tot diervoeding

Bij gebrek aan een vuilniswagen dient voor cruiseschepen de oceaan als afvalbak. Cruiserederij Costa gooit het binnenkort over een andere boeg: etensresten worden daar aan boord gedroogd tot grondstof voor dierenvoer.

Bart van Zoelen
Foto ter illustratie. Beeld anp
Foto ter illustratie.Beeld anp

De nieuwe, milieuvriendelijke aanpak werd gisteren in Amsterdam gedemonstreerd aan boord van de 290 meter lange Costa Pacifica. Volgende maand neemt het cruiseschip nieuwe turbodroogmachines in gebruik die het voedsel tot kleine vlokken terugbrengt.

Dat scheelt enorm veel ruimte - belangrijk voor een cruiseschip. Op het onderste dek van de Costa Pacifica was het gisteren een drukte van belang om verse etenswaren aan boord te brengen. Voor de drieduizend opvarenden en duizend man personeel heeft het schip 1000 kilo pasta, 2500 kilo vlees en 6000 kilo melk aan boord.

Het spreekt vanzelf dat het schip met veel afval blijft zitten. Op de oceanen gaat dat overboord. Dat mag, voor zover het om voedsel gaat. Tot 1 januari mochten zelfs glas en papier worden gedumpt.

Het lozen van etenswaren is sinds dit jaar aan meer regels gebonden. Op veel zeeën, zoals de Noordzee, de Middellandse Zee en de Caribische Zee, mag het niet meer. Vandaar de turbodrogers. Deze aanpak moet het organische afval met negentig procent terugdringen. Het afval wordt in Italië als grondstof voor voedsel van huisdieren verkocht.

De enorme gevaarten die over de wereldzeeën trekken zijn natuurlijk per definitie niet milieuvriendelijk, maar het Italiaanse Costa wil graag als groen te boek staan. Vooral touroperators vinden dat steeds belangrijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden