Aftrek geen heilig huisje meer voor NVM

AMSTERDAM - De mogelijke afschaffing van de hypoheekrenteaftrek is voor Nederlands grootste makelaarsvereniging NVM niet langer per definitie onbespreekbaar. Maar dan zal wel de woningmarkt in zijn geheel moeten worden hervormd. Het eenzijdig afschaffen is volgens NVM-topman Ger Hukker een ''platte bezuiniging die zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging.''

De NVM, met een marktaandeel van 73 procent veruit de grootste makelaarsvereniging in Nederland, presenteerde donderdag de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal. Die wijzen op een voorzichtig herstel van de huizenmarkt.

Volgens Hukker moet het ''extreme'' verschil tussen huren en kopen worden aangepakt om daarmee de woningmarkt te stimuleren. De kritiek van 'links' is volgens Hukker hoe het mogelijk is dat mensen met de hoogste inkomens het meeste profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Deze vorm van 'subsidiëring' geldt volgens Hukker ook voor huurders die een toeslag krijgen. ''Zodra het inkomen stijgt, blijft de huur op hetzelfde niveau.''

Over de overdrachtsbelasting, of 'verhuisboete' in de woorden van Hukker, is de NVM-voorman stellig. ''Dat is bijna een misdadige maatregel.'' Kopers van een huis betalen in Nederland 6 procent belasting over de waarde van de woning.

Hoewel de huizenprijs de afgelopen maanden stabiliseerde, is de woningmarkt volgens de NVM-topman nog altijd doodziek. Om die reden maakt hij zich zorgen over de opnieuw opgelaaide discussie over de hypotheekrenteaftrek. ''En dat is ook de reden waarom de woningmarkt de komende tijd echt niet gaat opveren. Een slechter moment kun je niet bedenken'', aldus Hukker.

Het eenzijdig afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zal volgens hem tot een stevige daling van de huizenprijzen leiden, met een enorme kapitaalvernietiging tot gevolg. Wanneer de woningprijzen dalen met 10 procent, verdampt circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt, zo hebben de makelaars becijferd.

Hukker verwacht dat de huizenprijzen dit jaar zullen stabiliseren. De prijs van een gemiddelde koopwoning is volgens voorlopige cijfers in het eerste kwartaal met 0,4 procent gestegen tot 232.000 euro. In totaal werden de eerste drie maanden van dit jaar 30.500 woningen verkocht, een stijging van 14,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. ''De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt'', stelde de NVM-voorzitter.

Het aantal te koop staande woningen (175.000) is echter nog net zo hoog als in 2009. Hukker verwacht dat dit aantal dit jaar verder zal oplopen tot 180.000. Ook de tijd dat een woning te koop staat, is verder toegenomen, tot ruim acht maanden (231 dagen). Bijna 31 procent van de woningen staat langer dan een jaar te koop; een jaar geleden was dit nog slechts 17 procent. ''De vitrines bij de makelaars zijn op dit moment te klein. Je hebt niets te zoeken in deze markt als je niet bereid bent de woning scherp aan te bieden'', aldus Hukker. (ANP)

Eenzijdig afschaffen is volgens NVM-topman Ger Hukker een 'platte bezuiniging die zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging.' Beeld
Eenzijdig afschaffen is volgens NVM-topman Ger Hukker een 'platte bezuiniging die zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden