Aftelmoment in het Oosterdok nu echt nationaal

Het Nationale Aftelmoment is vanavond voor de derde keer in het Oosterdok. De vuurwerkshow wordt groots, het hele evenement wat serieuzer.

Sherida van IJselmuide
Het vuurwerk bij het Scheepvaartsmuseum aan het Oosterdok, 2013 Beeld Piet van der Meer
Het vuurwerk bij het Scheepvaartsmuseum aan het Oosterdok, 2013Beeld Piet van der Meer

Romeinse kaarsen, vuurpijlen en vuurwerkbommen: de loods op het Marine Etablissement Amsterdam waar het vuurwerk voor Het Nationale Aftelmoment wordt klaargezet, is voor velen een jongensdroom. Maar wie geen professional is, mag niets aanraken. 'Dit is niet hetzelfde vuurwerk als je bij de bouwmarkt koopt.'

De mannen en vrouwen van vuurwerkbedrijf Pyrofoor de Amsterdam zijn in deze loods al twee dagen bezig om alles te prepareren voor het spektakel, vanavond in het Oosterdok.

Al zes jaar verzorgt Pyrofoor de Amsterdam met productiemaatschappij IDTV Live een professionele vuurwerkshow in de stad om het nieuwe jaar in te luiden. De eerste was op de Dam, vervolgens werd het feest verplaatst naar het Museumplein en nu wordt het voor de derde keer gehouden in het Oosterdok.

Tijdklok
Met tien professionals is Pyrofoor de Amsterdam al twee dagen bezig de show, samen met de gemeente bedacht, voor te bereiden. Alles wordt ingesteld met een tijdklok, zodat het op het juiste moment, passend bij de muziek, de lucht ingaat.

'Een vuurwerkshow is een mix van creativiteit en techniek. Als je zo'n show ontwerpt, moet je ook weten hoe het technisch in elkaar zit,' zegt Paul Philipsen van Pyrofoor de Amsterdam. Het gaat via een elektrisch systeem de lucht in. En ja, dat gaat wel eens mis.

Ongelukken heeft Philipsen nog nooit meegemaakt, maar soms gaat er een kanon niet af. 'Dat heeft de kijker waarschijnlijk niet door, maar het is wel jammer.'

Youp
Philipsen is al een halfjaar bezig met de voorbereiding van de show, die acht minuten duurt. Het is voor het eerst dat IDTV samenwerkt met de NOS, die het aftelmoment meteen na de oudejaarsconference van Youp van 't Hek uitzendt. Ook zal de omroep, naast de klok, beelden op het Scheepsvaartmuseum projecteren die het afgelopen jaar weergeven.

Dat laatste houdt verband met het feit dat het evenement een iets serieuzer karakter heeft gekregen. De beelden zullen ook niet alleen hoogtepunten bevatten, maar eveneens minder vrolijke beelden, zoals die van de MH17-ramp.

Medeorganisator Staatsloterij is verdwenen, de rol van de gemeente is groter geworden. Volgens Van der Laan moet het feest 'meer cachet' krijgen en uitgroeien tot een traditie als die in Londen en Sydney.

Het Nationale Aftelmoment gaat om 23.00 van start en is vanaf 23.53 live te zien op NPO1.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden