Update

'Afstand tussen hbo en bedrijfsleven te groot'

De overgang van het hbo naar het bedrijfsleven is nog niet ideaal. Foto ANP

DEN HAAG - De afstand tussen het hoger beroepsonderwijs en het bedrijfsleven is te groot. Daardoor worden kansen gemist. Als het hbo goed opgeleide studenten met goede kansen op een baan wil afleveren, dan is een inhoudelijke inbreng van het bedrijfsleven in het onderwijs van wezenlijk belang.

Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in de nota 'Stelselmatig samenwerken; een agenda voor hbo en bedrijfsleven', die zij deze week aan het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer hebben gezonden. Zij willen dat het hbo en het bedrijfsleven op landelijk niveau overleggen. Zij moeten afspraken maken over onder meer de inhoud van de opleidingen, de behoefte aan masteropleidingen en stages. Ook de instelling van en de samenwerking met lectoren moet in dat overleg aan de orde komen.

In het hbo is ook meer toegepast, praktijkgericht onderzoek nodig, vinden de werkgevers. Zij willen dat de overheid daarvoor geld uittrekt.

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden ook dat hogescholen een grotere rol moeten spelen in het aanbieden van scholing aan werkenden. Nu is het aanbod dat zij hebben slecht afgestemd op de behoefte daaraan.

De HBO-raad erkent dat de afstemming tussen hogescholen en het werkveld beter kan. Maar zij wijst er in een reactie op dat al tussen de 5000 en 10.000 vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen via zogenoemde werkveldcommissies betrokken zijn bij het wel en wee van hbo-opleidingen. De HBO-raad onderschrijft het pleidooi van de werkgevers voor meer geld voor praktijkgericht onderzoek in het hbo. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden