Afspraken

THEODOR HOLMAN

Geloof ik Karadzic als hij zegt dat hij afspraken had met Holbrooke? Al jaren doet dat verhaal de ronde.

Ik keek gisteren op tv naar het begin van het proces. Radovan had zijn eigen coup weer terug. Je zag nu ook dat hij ouder was geworden. Het was vreemd: iemand zei dat hij Karadzic nerveus vond. Ik vond hem juist heel rustig.

Ik was ook redelijk onder de indruk van rechter Alphons Orie. Eveneens kalm, maar ook warm, medelevend, streng en didactisch; wanneer hij ook maar even het vermoeden had dat Radovan zijn vraag of uitleg niet begreep, vertelde hij alles nog een keer.

Ik kon mijn ogen niet van Karadzic afhouden. Stel je voor dat hij bewijzen kan overleggen dat er inderdaad een afspraak tussen hem en Holbrooke is, dan komt hij straks vrij. Natuurlijk staat er niets op schrift - zo stom zal Holbrooke niet zijn geweest - maar er waren vast allemaal ' getuigen' bij, voor Karadzic. En die zullen allemaal verklaren dat ze Holbrooke die afspraak hebben horen maken met Karadzic. En dan?

Als je naar Karadzic kijkt, is het moeilijk in hem een massamoordenaar te zien. Een arts die massamoordenaar is? Een dichter die massamoordenaar is? Een musicus die massamoordenaar is?
Ja dus. Juist omdat hij al die kwaliteiten in zich verenigde.

In het Niod-rapport over Srebrenica wordt geregeld melding gemaakt van ' intellectuelen' die zich volledig achter de etnische zuiveringen plaatsten. Het verbaast mij niets. Intellectuelen - zoals ik - denken altijd dat ze het gelijk aan hun kant hebben, omdat ze vinden dat zij de beste argumenten naar voren brengen. Geert Mak denkt dat hij gelijk heeft, Bas Heijne denkt dat hij gelijk heeft, Paul Scheffer denkt dat hij gelijk heeft; argumenten doen er eigenlijk niet toe.

Hoe bewijs je genocide? Dat schijnt de kernvraag te zijn. Ik wil dit proces volgen. Heeft Holbrooke een afspraak gemaakt met Karadzic? Ik ben ervan overtuigd. Amerikanen willen altijd snel resultaat. Die strijd moest vlug afgelopen zijn. Holbrooke was een rauwe man.
Ja, hij heeft afspraken gemaakt. Karadzic komt vrij.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden