Afspraken over verkoop V&D-merknamen blijken gammel

Met de belofte van winstdeling sleepte een groep ondernemers vorige maand alsnog de V&D-merknamen binnen. Alleen vergaten de curatoren af te spreken wanneer die winst zal worden gemaakt.

Warenhuis V&D is langzaam uit het straatbeeld verdwenen. De merknamen zijn in handen van het Cool Cat-imperium Beeld anp
Warenhuis V&D is langzaam uit het straatbeeld verdwenen. De merknamen zijn in handen van het Cool Cat-imperiumBeeld anp

Dat blijkt uit het nieuwe verslag van de curatoren van het warenhuis.

Vorige maand verkochten ze alle merkrechten, zoals op de naam V&D, aan een groep ondernemers, waaronder Coolcat-eigenaar Roland Kahn. Die betaalde daar 500.000 euro voor.

Met hem is ook afgesproken dat de winst die met het uitbaten van de merknamen kan worden gemaakt 50/50 zal worden gedeeld.

Onduidelijk
De afgesproken periode waarin de eventuele winst wordt gedeeld is krap: tot 1 november dit jaar. Alleen als de curatoren op die datum nog geen twee miljoen euro winstdeling hebben ontvangen (wat betekent dat er tenminste vier miljoen euro winst moet worden gemaakt) wordt de afspraak één keer verlengd, tot uiterlijk 1 mei 2017.

Kahn werkt met oud-Hematopman Ronald van Zetten aan plannen waarbij de merknamen op internet en voor tijdelijke winkels worden gebruikt.

Wanneer die van start gaan, is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de curatoren zijn met Kahn geen afspraken gemaakt wanneer de activiteiten starten.

"Dat zou inderdaad ook na de afgesproken periode kunnen zijn. Dat is aan de nieuwe eigenaar." Die was woensdag niet in staat daar duidelijkheid over te geven.

Vroom
Voor de merknamen was veel belangstelling, onder meer van een nazaat van V&D-oprichter Vroom, die zich er onlangs publiekelijk over beklaagde door de curatoren te zijn genegeerd. Die reageerden toen dat Kahn 'veruit' het beste bod had uitgebracht.

"Dat blijkt nu onzin," zegt Richard Otto, die met Vroom een bod deed op 'V&D'. "Hoe waarschijnlijk is het dat er met de V&D-merken in drie of zelfs in negen maanden tijd winst gemaakt kan worden, laat staan de vier miljoen euro waarvan tenminste sprake moet zijn?"

Kahn heeft volgens hem met de winst­afspraak de curatoren verleid. "Wie spreekt er nu een winstdelingsregeling af die eindig is? Kahn kan daar onderuit komen door simpelweg na de einddatum actief te worden. Zo'n afspraak kan ook alleen maar worden gemaakt door juristen die geen verstand hebben van zakendoen."

Goedmakertje
Volgens Otto zou het best kunnen dat de curatoren, die als bewindvoerders lang - tevergeefs - met Kahn onderhandelden over een doorstart van V&D, de overdacht als goedmakertje beschouwen.

De overnemers van de V&D-merknamen: Jaco Scheffers, Roland Kahn en Ronald van Zetten (vlnr). Beeld anp
De overnemers van de V&D-merknamen: Jaco Scheffers, Roland Kahn en Ronald van Zetten (vlnr).Beeld anp

Otto en Vroom hadden 250.000 euro geboden op alleen de merknaam V&D. "We trokken op met een partij die 'Prijzencircus' wilde kopen en daar al een klant voor had. Dat had tezamen al meer dan een half miljoen opgeleverd."

Volgens de curatoren was echter ook zonder de winstdelingsafspraak Kahns bod het beste. "De curatoren hebben daar naar eer en geweten verslag van gedaan."

Otto zegt V&D inmiddels te hebben losgelaten. "Door al dat gedoe is die naam ook te besmet geraakt." Wel wil hij nog bekijken of hij met andere kritische partijen, waaronder een aantal leveranciers die stappen voorbereiden, kan optrekken.

Schuld
Naast de verkoop van de merknamen hebben de curatoren met onder meer de tijdelijke faillissementsverkoop (die ruim 10 miljoen opleverde) en de verkoop van La Place (voor 48 miljoen aan Jumbo) de financiële klap nog enigszins getemperd.

De schuld van het failliete warenhuis is inmiddels opgelopen tot 560 miljoen euro. Alleen al partijen die voorang krijgen (zoals de Belastingdienst) of denken te krijgen bij terugbetaling, hebben al voor 116 miljoen euro claims ingediend. Zo eist V&D-eigenaar Sun Capital met voorrang bijna 80 miljoen euro op.

Omdat de 125 miljoen euro die tot nu is opgehaald al nauwelijks voldoende is voor de voorrangsclaims, zal volgens de curatoren 'in ieder geval' voor de kleine schuldeiser, waaronder voormalig personeel met claims en mensen die nog cadeaubonnen van het warenhuis hebben liggen, niets overschieten.

Richard Otto Beeld anp
Richard OttoBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden