Update

'Afspraken met kroongetuige Peter la S. waren noodzakelijk'

De afspraken die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gemaakt met kroongetuige Peter la S. over zijn 'kluisverklaringen' over Willem Holleeder, waren strikt noodzakelijk en wettig. 'Er was voldoende reden om aan te nemen dat er dreiging uitging van Holleeder. Zijn detentie bracht daarin geen verandering', zei officier van justitie Betty Wind vandaag.

De officieren van Justitie in de Passage-zaak, links Betty Wind. © ANP

Vorige maand bleek dat La S. 5 jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een geheime verklaring heeft afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij enkele liquidaties. Hiervan was geen van de procesdeelnemers op de hoogte, ook de zaaksofficieren van justitie niet. La S. wilde dat de verklaring in de kluis bleef, uit vrees voor zijn veiligheid en die van zijn familie.

De term 'schijnproces', zoals advocaat Nico Meijering het proces Passage vorige week noemde, is volgens het OM misplaatst. 'Het OM vindt dit geen gemakkelijke situatie, maar het is een heel zorgvuldige afweging geweest', aldus Wind.

De verklaringen van La S. waren volgens het OM ook zonder de verklaringen over Holleeder bruikbaar. 'Zijn verklaringen kwamen op het moment van een groot aantal afrekeningen in het criminele milieu. La S. kon verklaren over een groot aantal verdachten, betrokken bij een groot aantal liquidaties', aldus de officier. 'En ook over op handen zijnde liquidaties. Het was onze plicht te proberen deze verklaringen te krijgen.'

De verklaringen die La S. aflegde over Holleeder, bevatten geen informatie die voor de andere Passageverdachten ontlastend was, zo zei de officier. 'Eerder belastend.' Het OM heeft La S. bewust de mogelijkheid gegeven de verklaringen over Holleeder in een kluis te laten, om te voorkomen dat de rol van Holleeder onbenoemd zou blijven, aldus Wind. Holleeder is geen verdachte in het liquidatieproces Passage.

CIE-officier van justitie Sander de Haas zit vandaag op verzoek van de verdediging in het getuigenbankje. De Haas onderhandelde destijds over de kroongetuigendeal die het OM sloot met La S.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden