Afsluiting Vijzelstraat voor auto's later door ADE

De afsluiting van de Vijzelstraat voor al het autoverkeer is uitgesteld tot 2 november. De gemeente begint pas met de voorbereidende werkzaamheden na afloop van Amsterdam Dance Event.

Marc Kruyswijk
De kop van de Vijzelstraat wordt geheel afgesloten voor auto's om doorgaand verkeer uit de stad te weren. Beeld Floris Lok
De kop van de Vijzelstraat wordt geheel afgesloten voor auto's om doorgaand verkeer uit de stad te weren.Beeld Floris Lok

Oorspronkelijk zou de nieuwe verkeerssituatie rond het Muntplein in oktober ingaan, maar vanwege de verwachte drukte in de stad in verband met ADE is besloten tot het uitstel.

De afsluiting van de Vijzelstraat is een van de ingrijpendste maatregelen die worden getroffen rond het Muntplein. Door auto's helemaal te weren op de kop van de straat, wil de gemeente verkeer dat niet in de stad zelf hoeft te zijn ontmoedigen.

Ook op de weg langs de Amstel wordt ingegrepen: hier komt eenrichtingsverkeer. Hetzelfde geldt voor het Singel.

Bestemmingsverkeer
Uit een kentekenonderzoek is gebleken dat slechts een kwart van het autoverkeer op de Munt de binnenstad zelf als bestemming heeft, zoals laad- en losverkeer, vergunninghouders en taxi's.

Verder blijkt uit kentekenonderzoek dat het rond het Muntplein continu druk is: er is geen sprake van spitsperioden. Tien procent van de auto's heeft weliswaar een bestemming in de stad, maar zou relatief gemakkelijk kunnen omrijden.

Van het doorgaande verkeer gebruikt vijftien procent de binnenstad omdat die nu eenmaal tussen de vertrek- en de aankomstplek ligt. Dertig procent rijdt rondjes, bijvoorbeeld omdat de bestuurder op zoek is naar een parkeerplek of de weg niet kent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden