Plus

Afsluiting Mauritskade heeft tot in de verre omtrek gevolgen

Liefst acht maanden ligt de belangrijke verkeersroute over de Mauritskade eruit wegens werkzaamheden. Veel verkeer negeert de omleidingsroutes en probeert zelf zijn weg te vinden.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de straatjes naast het Oosterpark was het afgelopen week ineens raak. Ryan Doef, woonachtig op het Eikenplein, zag het veranderen, van de ene op de andere dag. "Normaal is het hier rustig, alleen mensen die hier wonen rijden hier met de auto. Maar sinds vorige week is het zeker drie keer zo druk geworden, ze rijden hier op sommige momenten echt bumper aan bumper."

Je hoeft maar te kijken in de straten in de nabijheid van de Mauritskade en je ziet dat het inderdaad drukker is dan gebruikelijk. Meestal is het er overdag rustig, maar nu zie je her en der auto's, nerveuzig rijdend zoals zoekverkeer doet.

De oorzaak is de Mauritskade zelf. Een belangrijke doorgaande weg om van het ene deel van de stad naar de andere te komen.

Maar sinds vorige week maandag is de kade dicht wegens werkzaamheden. En niet voor even: de weg ligt er acht maanden uit. Van het Rhijnspoorplein tot het Alexanderplein, het hele stuk dus tussen Wibautstraat en Tropenmuseum.

Ziekenhuis onbereikbaar
Tot in de verre omtrek heeft dit gevolgen. Neem verkeer dat vanaf de Stadhouderskade naar Oost rijdt; dat wordt omgeleid helemaal langs het Amstelstation, het Frankendaelpark en terug via de Middenweg en de Linnaeusstraat. Niet heel vreemd dat mensen halverwege de Wibautstraat proberen af te snijden via de Eerste Oosterparkstraat.

Vlak naast de Mauritskade ligt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Ook hier merken ze dat bezoekers en patiënten, met name zij die van buiten de stad komen, regelmatig moeite hebben om het ziekenhuis te vinden.

Een woordvoerder zegt dat de receptionisten al verschillende malen te maken hebben gehad met mensen die hun afspraak niet haalden. "Ambulances hebben er gelukkig geen last van, die kunnen wel de kortste weg rijden."

Ook Verkeersgroepen Amsterdam bemoeit zich inmiddels met de gevolgen van de afsluiting van de Mauritskade.

Volgens hun woordvoerder is het ziekenhuis nauwelijks meer op een normale manier te bereiken, helemaal voor mensen die vanaf de kant van het centrum komen. "Laat eens een ambtenaar in een auto stappen en ontdekken hoe het beter kan. Je kan niet ongestraft een belangrijke weg en een tunnel dichtgooien zonder dat goed op te vangen."

Stukje om
De gemeente laat weten dat de verkeerssituatie en de doorstroming van het verkeer goed in de gaten worden gehouden. "De omleidingsroutes lopen niet via Oosterpark en Ruyschstraat, maar automobilisten zoeken altijd naar de kortste route."

Het klopt dat de routes een eind worden omgeleid, zegt de woordvoerder. "Het is een stukje om, maar de extra reistijd valt mee. We hebben ook contact met het OLVG en zoeken samen met hen naar mogelijke oplossingen om het ziekenhuis goed bereikbaar te houden."

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden