Afsluiting IJtunnel toch weer grote chaos

Vrijdagavond werd de IJtunnel - jaarlijkse zomertraditie - weer voor maanden afgesloten voor achterstallig onderhoud, dit keer tot 3 september. Gisteren viel het mee, maar vandaag, de tweede werkdag na de sluiting, was het een grote chaos. Tijdens de afsluiting mag er geen gewoon verkeer door de tunnel. Streek- en stadsbussen en bijvoorbeeld ambulances wel, maar ook die kwamen er vanmorgen niet door.

Een lange file van bussen voor de IJtunnel vanmorgen. Sommige bussen reden naar de pont en zetten hun passagiers daar af. Beeld Klaas Fopma
Een lange file van bussen voor de IJtunnel vanmorgen. Sommige bussen reden naar de pont en zetten hun passagiers daar af.Beeld Klaas Fopma

Mede als gevolg van doseersystemen, waardoor er slechts af en toe een bus wordt doorgelaten, ontstond vanmorgen in Noord voor de tunnel een ellenlange file van bussen van streekvervoerders EBS en Connexxion, stadsbussen, en ook van gewone auto's - kennelijk wist nog niet iedereen van de afsluiting.

De file, tot ver voorbij de ringweg, stond lange tijd muurvast, met vertragingen van drie kwartier tot een uur. Als gevolg van de verstopping kregen streekbussen via de eigen centrales uiteindelijk het dringende advies maar naar de pont bij het Tolhuis te rijden en de passagiers daar te laten uitstappen. Rond negen uur stonden bij het Tolhuis dan ook honderden passagiers op de pont te wachten. Het GVB zette extra ponten in.

Volgens de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam is de situatie precies hetzelfde als een jaar geleden toen de IJtunnel dichtging. "Alleen rijdt de nieuwe vervoerder EBS met meer bussen dan Arriva destijds deed," stelt een woordvoerder. Dat is echter oud nieuws: toen een half jaar geleden ook op de Prins Hendrikkade ellenlange files ontstonden voor de nieuwe stoplichten en haltes ter hoogte van de nieuwe Odebrug, kwam DIVV ook al met het argument dat er veel meer streekbussen rijden.

Veiligheidsredenen
Volgens de woordvoerder van DIVV zijn in de IJtunnel twee banen gereserveerd voor bussen en taxi's. Vanwege veiligheidsredenen worden inderdaad maar om de 21 seconden bussen tot de tunnel toegelaten. Dat leidde vanochtend tot enorme opstoppingen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden