Afschrijvingen drukken Nuon in het rood

Afschrijvingen op met name gasgestookte centrales hebben Nuon vorig jaar in de rode cijfers gedrukt. Het energiebedrijf leed een nettoverlies van 716 miljoen euro, zo maakte het dinsdag bekend. Een jaar eerder hield Nuon onder de streep nog 438 miljoen euro over.

Het logo van Nuon bij het hoofdkantoor in Amsterdam Beeld ANP

De afschrijvingen van in totaal ruim 1 miljard euro zijn een gevolg van de aanhoudende economische malaise, die de vraag naar elektriciteit en daarmee de prijs drukt. Nuon verwacht daardoor op de lange termijn minder van zijn investeringen in gascentrales terug te verdienen. Daarbij speelt ook mee dat de gasprijzen relatief hoog zijn gebleven vergeleken met die van bijvoorbeeld kolen, zei financieel topman Peter Smink.

Nuon voorziet geen spoedig herstel van de energiemarkt. Vanwege de snelle verslechtering die daarin al is opgetreden, is besloten dat de onrendabele kolengestookte Willem-Alexandercentrale in Buggenum gesloten wordt. Hiervoor boekte Nuons moederconcern Vattenfall in het vierde kwartaal een last van 400 miljoen Zweedse kroon (46,7 miljoen euro). Zoals het er nu uitziet, duurt het volgens Smink nog zeker 5 jaar voordat de vraag weer op het niveau is van voor de crisis.

Het onderliggende resultaat van Nuon steeg wel met 5 procent tot 280 miljoen euro, de netto-omzet exclusief bijzondere posten kwam 9 procent hoger uit op 3,9 miljard euro. 'Een goede prestatie in moeilijke marktomstandigheden', stelde bestuursvoorzitter Huib Morelisse in een verklaring.

Nuon werd in 2009 voor circa 10 miljard euro overgenomen door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Een Zweedse oud-minister die daar destijds bij betrokken was, zorgde vorige week voor ophef door in een interview te zeggen dat de overnameprijs te hoog was. Vattenfall heeft al 1,6 miljard euro afgeschreven op zijn Nederlandse dochter.

Vattenfall-topman Øystein Løseth sprak dinsdag in ieder geval niet tegen dat de overnamesom mogelijk aan de hoge kant is geweest. 'Als je kijkt naar de veranderde marktomstandigheden, zou je kunnen zeggen dat Vattenfall te veel heeft betaald voor Nuon', zei hij dinsdag tijdens een persconferentie. De Noor was ten tijde van de overname nog bestuursvoorzitter van Nuon.

Ook het moederbedrijf van Nuon bracht resultaten naar buiten. De nettowinst van Vattenfall steeg, mede dankzij een belastingmeevaller, met twee derde tot 17,2 miljard Zweedse kroon (2 miljard euro). De omzet daalde met bijna 8 procent tot 167 miljard kroon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden