Afschieten damherten in Amsterdamse Waterleidingduinen mag toch

Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland mag voorlopig doorgaan met het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Den Haag.

Herten springen over een hekje in Zandvoort, vlakbij de bebouwde komBeeld anp

Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Haarlem donderdag in een kort geding dat de Stichting Faunabescherming had aangespannen. Het provinciebestuur van Noord-Holland stemde eind vorig jaar in met het afschieten van vijfduizend herten in een paar jaar tijd om zo de populatie te verkleinen, en kende de Faunabeheereenheid daarvoor een ontheffing toe.

De groep damherten in het gebied bij IJmuiden is volgens de provincie zo groot geworden dat maatregelen nodig waren om schade aan flora en fauna te voorkomen. Bovendien komt volgens de provincie de verkeersveiligheid in het geding, door aanrijdingen met de dieren. Vorig jaar gebeurde dat 61 keer. Volgens Faunabescherming is van schade geen sprake en dus werd een kort geding aangespannen, dat nu is verloren.

"We wilden bewijzen dat de rapporten waarop deze beslissing is gebaseerd aan alle kanten rammelen", aldus de faunabescherming. "Maar volgens de rechter was het echter niet aan hem om een oordeel over de rapporten te geven. Hij was ook van mening dat er toch genoeg herten zijn, blijkbaar telt voor hem een dierenleven niet. Dit is heel beroerd voor de damherten."

Enige oplossing
Volgens de rechter heeft de provincie voldoende onderbouwd dat afschieten op dit moment de enige oplossing is voor de problemen die de herten veroorzaken. Die problemen zijn volgens de rechtbank van dusdanige aard, dat het van belang is dat de door Noord-Holland verleende ontheffing direct weer gebruikt kan worden.

De bodemprocedure wordt komende zomer behandeld. Dan wordt ook nader gedebatteerd over de door beide partijen aangeleverde rapporten. Die van Faunabescherming waren volgens de rechtbank tot nu toe niet toereikend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden