Column

Afscheid

Theodor Holman

Lieve Jolande Nu je onze partij moet verlaten, willen we toch een paar aardige dingen over je vertellen.

Zo vonden we het heel erg moedig van je dat je Femke Halsema durfde op te volgen. Die was natuurlijk geweldig. Iedereen hield van haar. Een fantastische vrouw met een helder politiek inzicht. Intelligent en met gevoel voor verhoudingen. Iemand die met zowel Geert Wilders als Mark Rutte goed kon omgaan.

Femke was inderdaad een zeldzaam politiek talent, zoals je er misschien maar een paar in een eeuw tegenkomt.

En daarna kwam jij.

Nou, dapper hoor.

Maar nu krijg jij weer een opvolger en ik denk dat jij met hem ook heel blij zult zijn. Hij is namelijk een groot politiek talent, wat jij onderhand ook zult hebben gemerkt. Hij is de jongen die gekweekt is - ik geloof dat ik het zo wel mag zeggen - door Femke, die hem, met al haar kundigheden, geleerd heeft de juiste politieke koers te varen.

Femke heeft dan ook altijd achter hem gestaan. Ze heeft met groot pedagogisch talent laten zien hoe je charisma kunt ontwikkelen, hoe je voor jezelf moet opkomen, hoe je een doel voor jezelf moet stellen en hoe je dat moet bereiken.

Ik heb het natuurlijk over Tofik Dibi! Geweldig gedaan, Femke. En ik geloof dat ik nu ook namens jou spreek, Jolande, dat we Femke zeer dankbaar mogen zijn dat wij na jouw vertrek eindelijk weer een leider hebben die die naam verdient, die het op kan nemen tegen Wilders en Rutte, die het werkelijke GroenLinksgevoel kan vertegenwoordigen.
En ik geloof ook dat ik namens jou spreek, Jolande, dat de partij zich geen betere opvolger had kunnen wensen.

Ik hoop, Jolande, dat je al deze complimenten in je hart wilt blijven meedragen, want het was voor jou heel moeilijk, in een moeilijke tijd, en dat je dan af en toe één of twee steekjes liet vallen, hoorde misschien ook wel bij onze partij. Femke had het ook niet altijd gemakkelijk toen zij Paul Rosenmöller moest opvolgen, maar wat deed zij dat goed hè, Jolande. Femke beet zich destijds in de materie vast en overwon.

En nu hebben we Tofik Dibi. Onze geweldige Tofik. Voor wie wij vol respect buigen.

Jolande bedankt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden