Afscheidsfeestje voor cafépoes Poekie

De achttienjarige cafépoes Poekie van bruincafé de Gaeper in de Staalstraat mag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet langer in het café wonen. Zondag is er een afscheidsfeestje.

Tom Kieft
De poes wordt zondag meegenomen door haar nieuwe baasje. Beeld Dennis Bosma
De poes wordt zondag meegenomen door haar nieuwe baasje.Beeld Dennis Bosma

De opvallend kleine lapjespoes brengt al haar hele achttienjarige bestaan door in het bruincafé. Nu ze inmiddels wat op leeftijd is, is ze vaak in de kelder. Maar zit ze boven, dan is ze nooit ver verwijderd van de café-eigenaar - en haar baasje - Dennis Bosma. In elke beweging volgt ze hem, met haar korte pootjes heen en weer hupsend over het barblad of achter hem aan sluipend onder de barstoelen door. Poekie is verknocht aan hem - en die liefde is wederzijds.

Maar nu moet ze weg. Op 2 januari werd het café gecontroleerd door een inspecteur van de NVWA, die op Poekie stuitte. "Ze zijn al vaker langsgekomen, maar eerder was ze geen probleem, of is ze niet opgevallen," vertelt eigenaar Bosma.

Keuken
Hij werd voor de keuze gesteld: flinke aanpassingen aan het café, of de kat de deur uit. Met pijn in het hart koos hij voor het laatste. "De verplichte aanpassingen waren niet haalbaar," vertelt Bosma. "Ze is al oud, en er zou flink wat moeten gebeuren. Gelukkig wil een werknemer haar in huis nemen."

Een van die aanpassingen was dat de keuken, die verbonden is met de bar, met een deur afgesloten moest worden. Eerder lichtte een woordvoerder van de NVWA de regelgeving rondom katten in cafés toe aan Het Parool, naar aanleiding van een inspectie bij café 't Loosje op de Nieuwmarkt. Toen moest kroegkat Smokey al wijken. 'Het is niet toegestaan katten te houden in ruimten waar eten wordt bewaard of bereid, dus ook niet in horecagelegenheden waar bijvoorbeeld achter de bar gerechten worden klaargemaakt of in horeca-gelegenheden met open keukens.'

Een stukje zalm
De café-eigenaar berust in de keuze van de inspectie, maar leuk vindt hij het natuurlijk niet. "Ze heeft hier haar hele leven gewoond. Dat ze nu net op haar oude dag weg moet is pijnlijk. Ik vrees dat op den duur alle katten uit kroegen verdwijnen."

De poes wordt zondag meegenomen door haar nieuwe baasje. Maar niet voordat in het café in combinatie met de nieuwjaarsborrel aan het eind van de middag 'een afscheidsfeestje' wordt gegeven. "Het wordt voor mij een emotioneel afscheid," zegt Bosma. "Ik zet een stukje zalm voor haar klaar, en misschien nemen de gasten nog wat leuks voor haar mee."

Het opvallend kleine poesje Poekie op haar favoriete bar. Beeld Dennis Bosma
Het opvallend kleine poesje Poekie op haar favoriete bar.Beeld Dennis Bosma

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden