Afscheid van geliquideerde Nyantakyi: 'een onschuldige man'

Net nu hij een nieuw hoofdstuk in zijn leven was begonnen, werd hij gedood. De Ghanezen in Zuidoost namen gisteren afscheid van 'een onschuldige man'.

Maarten van Dun
De bedroefde familie van Augustine Nyantakyi tijdens de dienst, gisteravond in Amsterdam Zuidoost. Beeld Elmer van der Marel
De bedroefde familie van Augustine Nyantakyi tijdens de dienst, gisteravond in Amsterdam Zuidoost.Beeld Elmer van der Marel

Afscheid nemen doen Ghanezen in stijl: de zaal in de Kandelaar, het religieuze centrum in Zuidoost dat gedeeld wordt door verschillende immigrantenkerken, zit vol met mensen in prachtige rouwkleding: de vrouwen in zwarte jurken en met zwarte hoofddoeken, de mannen in zwarte pakken.

Alleen de vader en moeder van Augustine Nyantakyi zijn gekleed in traditionele zwart-witte rouwkleding. Zij zitten op het podium voor in de zaal, waar gedurende de dienst een lange rij mensen langstrekt om medeleven te tonen. Dat wordt stoïcijns in ontvangst genomen, al is het verdriet zichtbaar groot.

Nyantakyi (37) werd vorige week dinsdag doodgeschoten op de Wolbrantskerkweg Osdorp, toen hij na zijn werk als afwasser bij grand café De Plantage bij Artis het huis van zijn vriendin binnenging. Met automatische wapens openden onbekenden het vuur. Hoewel de moord alle kenmerken had van een professionele liquidatie, wijst niets erop dat Nyantakyi actief was in het criminele milieu.

Verkeerde moment
Samuel Lee van de Jesus Christ Foundation Church, de dominee van de zeer gelovige Nyantakyi, laat er in elk geval geen twijfel over bestaan: 'Hij was een onschuldige jongeman, een man op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Zoals zovelen van ons was hij afwasser. Na een lange dag werken kwam hij thuis, niet wetende dat onbekenden hem in de rug zouden schieten.'

'Niet alleen Ghanezen, maar alle Afrikanen, Surinamers en zelfs Nederlanders moeten opstaan om als één man het verdriet van de familie te dragen. Laat ons allen samenkomen.' Zijn oproep wordt met een instemmend 'amen' beantwoordt.

Dominee Emmanuel Koney, voor veel Ghanezen een belangrijk aanspreekpunt in Nederland, wijst de aanwezigen erop dat zij zich verre moeten houden van roddels, waaraan in de hechte gemeenschap kennelijk geen gebrek is. Ook hij is ervan overtuigd dat Nyantakyi's moord een vergissing is.

De familie van Nyantakyi komt niet aan het woord tijdens de kerkdienst, die vooral ceremonieel van aard is. Als een voorganger in het dialect van de familie een voordracht houdt, raakt de moeder van Nyantakyi even overmand door verdriet. Haar tranen worden, volgens traditie, gedroogd als de aanwezigen allen opstaan en langzaam dansend aan de familie voorbijtrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden