Afscheid van een bijzondere conservator

Boudewijn Bakker (70) gaf jaren richting aan het Stadsarchief. Maandag nam hij afscheid. Hij had de pensioengerechtigde leeftijd al enige tijd bereikt, maar Boudewijn Bakker (1938) mocht nog even blijven om de eerste tentoonstelling van het Stadsarchief in De Bazel, in de Vijzelstraat, te maken.

Gisteren werd Bakker daar in het zonnetje gezet met een symposium over prenten en tekeningen als historische bron. Bakker nam daarmee afscheid van het instituut waar hij 37 jaar had gewerkt, als hoofd van de Historisch-Topografische Atlas en als hoofdconservator voor de presentatie van het Gemeentearchief, na de verhuizing naar de Vijzelstraat omgedoopt tot Stadsarchief.

Prominente sprekers hielden lezingen over topografie, geschiedenis en kunstgeschiedenis. De hoofdpersoon sloot de middag af met een verhaal over de bijzondere betekenis van een negentiende-eeuwse tekening met fabrieksarbeidsters van Max Liebermann.

Aan het eind van zijn lezing kwam de aap uit de mouw. Bakker schonk de tekening, die hij enkele jaren geleden op een veiling in München had gekocht, aan het Stadsarchief.

Een nog grotere verrassing kwam even later, toen Erik Schmitz van het Stadsarchief op de proppen kwam met een liber amicorum, met 27 artikelen van vrienden en collega's. De bundel, met bijdragen van onder anderen Henk van Os, Ilja Veldman en Norbert Middelkoop, verblufte Bakker totaal. ''Ik dacht meer aan een leuke Chinese vaas of zo.''

Collega's roemen Bakkers bevlogenheid en de manier waarop hij geschiedenis en kunstgeschiedenis bij elkaar liet komen. Door tentoonstellingen als Rembrandt aan de Amstel, Breitner, fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht en Mondriaan aan de Amstel zette hij het Gemeentearchief op de kaart.

Niet alleen als instituut dat documenten bewaart, maar als publieksgerichte instelling die bijzondere tentoonstellingen organiseert. Het Gemeentearchief groeide door al die belangstelling uit zijn voegen aan de Amsteldijk. Volgens velen is het vooral aan Bakker te danken dat het naar De Bazel kon verhuizen. (KEES KEIJER)

De verbeelde wereld. Liber amicorum voor Boudewijn Bakker.
Uitgeverij Thoth. Prijs 29,90.

Foto Martin Alberts/Stadsarchief Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden