Afscheid Van der Laan: 'Waardig én Amsterdams'

Duizenden Amsterdammers namen vrijdag afscheid van Eberhard van der Laan. De gemeente noemt het afscheid 'waardig én Amsterdams'.

Het Parool/ANP - gepubliceerd 13 oktober en 7:00 - laatste update
null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanvankelijk zouden de deuren om 20.00 uur sluiten, maar vanwege de grote belangstelling bleef het Koninklijk Concertgebouw vrijdagavond langer open zodat iedereen die voor die tijd nog in de rij stond, de kans kreeg de overleden burgemeester een laatste groet te brengen. Uiteindelijk ging het Concertgebouw om 21.00 uur dicht.

Wachttijd
Sinds het Concertgebouw vrijdagochtend om 10.00 uur open ging, zijn vele duizenden mensen langs de kist gelopen.

"Ik heb anderhalf uur in de rij gestaan, maar als het zes uur was geweest had ik het ook gedaan'', aldus een emotionele Louis Dona uit Noord. "Die man heeft dit verdiend.''

"Ik ben heel verdrietig'', zegt Ben van Heyningen, als hij met tranen in zijn ogen naar buiten komt. Hij draagt een trui van de F-side, de harde kern van Ajax, waar hij lid van is.

"Van der Laan heeft heel veel voor me betekend. Ik werkte 34 jaar als vuilnisman en was onterecht ontslagen. Ik ben toen een keer bij de burgemeester geweest, hij heeft één keer gebeld en toen kon ik meteen weer aan het werk. Zijn dood is een heel groot verlies voor de stad. Hij was ook een echte Ajacied.''

Museumplein stil
Zes minuten stond de stad vrijdagochtend stil. Toen om 8.25 uur de rouwwagen met de kist over de Van Baerlestraat aan kwam rijden, stokte alle verkeer. Trams en auto's stonden stil, scholieren stapten van hun fiets.

Een onwerkelijk gezicht was het: geen enkele beweging, midden in de ochtendspits bij het Museumplein. Alleen de zes dragers lopen, en zetten voorzichtig de kist op hun schouder. Om half negen gaan ze, gevolgd door de vrouw en kinderen van Van der Laan, de oude hoofdingang van het Concertgebouw binnen.

Op de kist van Van der Laan staan aan de voorkant de drie kruisen van het wapen van Amsterdam. Ervoor staat een krans van de koning en koningin, van wie even verderop ook een boeket op persoonlijke titel ligt.

Hout uit het Vondelpark
Vanaf 10.00 tot 20.00 uur kunnen Amsterdammers naar binnen om Van der Laan een laatste groet te brengen. Het college liep als eerste langs de kist, die omringd is met tientallen boeketten. Het eikenhout dat voor de kist is gebruikt, is afkomstig uit het Vondelpark. In het Concertgebouw hangen ook foto's van de burgemeester.

Aan het Concertgebouw hangen twee Amsterdamse vlaggen halfstok. Op een lichtbak staat 'Zorg goed voor de stad en voor elkaar. Eberhard van der Laan 1955-2017'. Deze woorden schreef hij in zijn laatste brief aan de Amsterdammers, waarin hij bekendmaakte dat hij zijn taken had neergelegd. Van der Laan stierf vorige week donderdag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Erewacht
Tijdens het publieke afscheid hielden Amsterdammers afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw.

'Zorg voor de stad en voor elkaar.' Beeld ANP
'Zorg voor de stad en voor elkaar.'Beeld ANP

Zo was er een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie, daklozen, gemeentehandhavers en 'nachtvlinders' Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Ook Amsterdamse veteranen kregen de eer. Ron Jacobs, van het ontmoetingscentrum voor veteranen, vertelt dat Van der Laan veel voor ze heeft betekend.

"Hij heeft ervoor gezorgd dat het ontmoetingscentrum er is gekomen, zodat veteranen elkaar kunnen opzoeken en helpen. Deze man heeft dit meer dan verdiend. Zo'n goede burgemeester krijgen we nooit meer.''

Persoonlijk afscheid
Een handvol mensen stond al uren voor openingstijd van het Concertgebouw voor de deur. Een nachtportier van een hotel in de P.C. Hooftstraat, uit de Haarlemmermeer, was hier al even na zevenen, na zijn werk, een echtpaar uit Almere stond er sinds een uur of acht.

Een vrouw uit Westerpark: "Ik ben hier sinds half acht. Dat geduw en getrek is niks voor mij."

Een van de eersten in de rij vrijdagochtend was Jules Oosterwegel. "Ik ben hier om persoonlijk afscheid te nemen van Eberhard en als morele steun voor zijn familie. Het is nu echt definitief.'

Besloten uitvaart
Van der Laan stierf vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker. Zaterdag is er een afscheidsdienst voor genodigden, eveneens in het Concertgebouw. Daarna wordt hij in besloten kring begraven.

De brandweerauto's en politievoertuigen in Amsterdam zijn op vrijdag en zaterdag voorzien van een rouwlint. Zaterdag om 13:00 uur staat het openbaar vervoer in de stad een minuut stil ter nagedachtenis aan de geliefde burgemeester.

In beeld:

De kist van Van der Laan bij aankomst bij het Concertgebouw. Beeld Joris van Gennip
De kist van Van der Laan bij aankomst bij het Concertgebouw.Beeld Joris van Gennip
De gesloten kist van burgemeester Eberhard van der Laan is opgesteld in het Concertgebouw om mensen de gelegenheid te geven om afscheid te nemen. Beeld ANP
De gesloten kist van burgemeester Eberhard van der Laan is opgesteld in het Concertgebouw om mensen de gelegenheid te geven om afscheid te nemen.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
De kist van Eberhard van der Laan, met aan de voor- en achterkant de drie Andreaskruisen van Amsterdam, is gemaakt van eikenhout dat afkomstig is uit het Vondelpark Beeld ANP
De kist van Eberhard van der Laan, met aan de voor- en achterkant de drie Andreaskruisen van Amsterdam, is gemaakt van eikenhout dat afkomstig is uit het VondelparkBeeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Op de gevel van het Concertgebouw is de boodschap van Van der Laan aan de stad te lezen Beeld Vera Spaans
Op de gevel van het Concertgebouw is de boodschap van Van der Laan aan de stad te lezenBeeld Vera Spaans
Rond 10.00 uur vrijdagochtend stond er gelijk al een lange rij bij het Concertgebouw. Beeld Vera Spaans
Rond 10.00 uur vrijdagochtend stond er gelijk al een lange rij bij het Concertgebouw.Beeld Vera Spaans

Video: Rond 10.00 uur al een lange rij voor Van der Laan


Video: Ook acteur Jeroen Krabbé komt een laatste groet brengen: "Omdat we de allerbeste en allerliefste burgemeester verloren hebben die Amsterdam ooit heeft gekend.''

Zie ook

- Uw herinneringen aan Van der Laan: Wat is die man lief

- Zo staat de stad stil bij het overlijden van Van der Laan

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden