Afscheid van de paus, zijn ring, rode schoenen en schoudermantel

Vanavond om 20.00 uur is Benedictus XVI geen paus meer. Hoe zien zijn laatste uren als katholiek voorman eruit en wat gebeurt er met zijn mantel, ring en befaamde robijnrode schoenen?

Paus Benedictus XVI (bijna paus-af) Beeld reuters
Paus Benedictus XVI (bijna paus-af)Beeld reuters

Het programma van vandaag
Daarop staat een bespreking met zijn kardinalen, waarvan de meesten al in Rome zijn voor het conflaaf waarin een nieuwe paus wordt gekozen. De verwachting is dat de paus geen uitgebreide toespraak gaat houden - dat heeft hij immers gisteren al gedaan, voor het oog van tienduizenden toeschouwers.

Vandaag zal hij waarschijnlijk alleen zijn naaste adviseurs bedanken, waarna hij rond 17.00 uur per helikopter naar het pauselijk buitenverblijf Castel Gandolfo wordt gebracht, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Rome. Om 20.00 uur sluiten daar de deuren en is Benedictus officieel paus-af.

Castel Gondolfo Beeld afp
Castel GondolfoBeeld afp

En dan?
De ex-paus zal ongeveer twee maanden in Castel Gandolfo verblijven. Daarna neemt hij zijn intrek in Mater Ecclesiae, een nonnenklooster in Vaticaanstad, dat op dit moment wordt verbouwd. De verwachting is dat Benedictus zich als ex-paus weer in alle rust zal wijden aan wetenschappelijke theologische studies, zoals hij dat ook de afgelopen jaren heeft gedaan.

Hoe moeten we hem in het vervolg aanspreken?
Zijn volledige naam luidt vanaf 20.00 uur 'emeritus paus Benedictus XVI' en hij wordt aangesproken met 'Uwe Heiligheid', zo maakte Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi onlangs bekend. Benedictus koos de aanspreektitels zelf na te hebben gesproken met zijn adviseurs, zei Lombardi.

In welke kleding zal 'emeritus paus Benedictus XVI' zich hullen?
Hij zal een simpele witte toog dragen, zonder schoudermantel. Dat vertelde de woordvoerder van het Vaticaan, Thomas Rossica, deze week tijdens een persconferentie.

En zijn befaamde robijnrode schoenen?
Ook die zal hij niet meer dragen. Over de rode stappers van de paus ging het gerucht dat ze gemaakt waren door het modehuis Prada. Deze geruchten zorgden ervoor dat de paus in 2007 een prijs van het tijdschrift Esquire kreeg voor man met de beste accessoires. De echte ontwerper is echter een Italiaanse handwerksman die eerder ook al schoenen voor paus Johannes Paulus II had gemaakt.

In 2005 vertrouwde een bron bij het Vaticaan persbureau AP nog toe dat Benedictus niet zoveel had met kleding. De paus 'kan Gucci niet onderscheiden van Smoochi', aldus de anonieme bron

De paus vervangt zijn rode schoenen na het neerleggen van zijn ambt voor bruine instappers. Woordvoerder Rossica zei daarover: 'Hij kiest voor de bruine schoenen die hij in Mexico heeft gekregen. Dat was in Leon, de stad die bekend staat om zijn comfortabele schoenen. Toen we hem vroegen welke schoenen hij wilde, zei hij 'de schoenen uit Mexico'. Dus lieve vrienden uit Mexico: Gefeliciteerd!'

Het nonnenklooster Mater Ecclesiae Beeld epa
Het nonnenklooster Mater EcclesiaeBeeld epa
De paus zal geen schoudermantel meer dragen Beeld REUTERS
De paus zal geen schoudermantel meer dragenBeeld REUTERS
De schoenmaker van Benedictus, Antonio Arellano, poseert met de pauselijke rode schoenen Beeld getty
De schoenmaker van Benedictus, Antonio Arellano, poseert met de pauselijke rode schoenenBeeld getty

Tot slot: wat gebeurt er met zijn pauselijke ring?
Die zal volgens de kerkelijke traditie vernietigd worden. Vandaag zal Benedictus de ring dus voor het laatst dragen. Gaat de paus daarna helemaal ringloos door het leven? Nee, vanavond zal er een nieuwe ring om zijn vinger glinsteren; de ring die hij ook al droeg in zijn tijd als kardinaal Ratzinger.

De pauselijke zegelring Beeld getty
De pauselijke zegelringBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden