Afscheid op de Coentunnel

AMSTERDAM - Dogtroep neemt in september afscheid met twintig voorstellingen bovenop de Coentunnel in Noord, de bakermat van het theatergezelschap.

Dogtroep is onder andere bekend vanwege de bijzondere keuze van de locaties waar het spektakeltheater aan het publiek wordt voorgeschoteld. Het gezelschap neemt met de voorstelling Living on the edge (werktitel) afscheid van het publiek. Dat gebeurt vanaf zaterdag 6 september tot begin oktober in stijl op een 'onmogelijke' locatie: de Coentunnel.

Vincent de Rooij, al sinds de jaren tachtig in verschillende gedaanten betrokken bij Dogtroep, heeft de regie in handen. Opvallend is dat de voormalige Amerikaanse solodanseres van het Nationaal Ballet, Valerie Valentine, aan de voorstelling zal meedoen. Het is een lang gekoesterde wens van de ballerina.

Enkele maanden geleden werd al bekend dat de groep het na 33 jaar voor gezien houdt omdat het te weinig subsidie zou krijgen. De theatergroep is op de rand van het bestaan beland, waardoor Living on the edge volgens zakelijk leider Bart Kusters een toepasselijke naam is voor de laatste serie voorstellingen. ''We hebben ons altijd gericht op grenzen, op de overgang van het ene naar het andere domein.''

Dat mag wat abstract klinken, bij de Coentunnel komen verschillende tegenstellingen samen. Het onderaardse van de tunnel versus het bovenaardse, land tegenover het water van het IJ, maar ook de stad en de bijzondere natuur rond de naastgelegen Noorder IJ-plas.

Tegelijkertijd weet Kusters dat het juist op die plek bijzonder complex is om een voorstelling neer te zetten. Niet alleen loopt de beschermde rugstreeppad in het gebied rond - 'als we die zien moeten we direct de voorstelling afblazen' - ook moet voorkomen worden dat de tunnel schade oploopt en wordt het nog een hele klus om alle 800 toeschouwers per voorstelling vanaf een oude veerboot aan te voeren.

De keuze van Dogtroep om in Noord de laatste serie voorstellingen te geven, is niet verbazingwekkend. De groep die in 1975 is opgericht heeft altijd vanuit Noord gewerkt. Het stadsdeel stelde afgelopen week een subsidie van 80 duizend euro ter beschikking als afscheidscadeau voor de vermaarde theatermakers. Maar de Noorderlingen krijgen er ook wat voor terug: ongeveer 100 plaatsen per optreden zijn met korting voor bewoners van boven het IJ beschikbaar.

Een deel van het team zal volgend jaar overgaan naar een nieuw gezelschap voor beeldend locatietheater onder leiding van Lotte van den Berg. De groep heet DORDT, en heeft als thuisbasis Dordrecht. (JOOST ZONNEVELD)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden