Afscheid Herman Pleij bij UvA

AMSTERDAM - De dichteres Anna Bijns is de centrale figuur in het college waarmee Herman Pleij 29 februari afscheid neemt als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.Pleij is sinds 1981 hoogleraar historische Nederlandse letterkunde.

Anna Bijns, een dichteres uit de zestiende eeuw, was zeker niet de kwezel waarvoor ze wel wordt aangezien, stelt Pleij. ''Ze wist juist heel dominant op te treden in een mannenwereld, die zij permanent niet alleen in haar werk maar ook in levende lijve uitdaagde.'' Titel van het afscheidscollege: Komt een vrouwtje bij de drukker.

Aan de hand Bijns benadrukt Pleij het belang van de bestudering van de historische Nederlandse letterkunde. Literatuur uit het verleden heeft de cultivering bevorderd van zelfbeelden die nog steeds voortbestaan, aldus de hoogleraar. Nederlanders zien zichzelf graag als ijverig, spaarzaam, gematigd, tolerant, schrobzuchtig en vooral als handig en zelfstandig.

Dat pakket van deugden is aangemaakt in de laatmiddeleeuwse literatuur, gedomineerd door burgerbelangen, stelt Pleij. ''Wij zijn de kinderen van Reynaert de vos, Elckerlijc en Uilenspiegel.'' En als mensen geloven dat een Nederlander zulke eigenschappen belichaamt, dan heeft dat volgens Pleij ook een sterk effect op de bevordering daarvan in opvoeding en onderwijs.

Tijdens een symposium voorafgaand aan het college gaan vakgenoten de betekenis na van het werk van Pleij voor de Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis. Zij zullen vooral ingaan op een recente publicatie van Pleij, Het gevleugelde woord, het tweede deel van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden