Afrikaanse leiders verklaren 'oorlog' aan Boko Haram

West-Afrikaanse landen gaan intensief samenwerken om de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram op de knieën te krijgen. Dat hebben de buurlanden van Nigeria en westerse functionarissen vandaag afgesproken op een top in Parijs.

Redactie
Van links naar rechts: president Issoufou (Niger), president Biya (Kameroen), president Jonathan (Nigeria), president Hollande (Frankrijk), president Deby Itno (Tsjaad) en president Boni Yayi (Benin), vandaag in Parijs. Beeld getty
Van links naar rechts: president Issoufou (Niger), president Biya (Kameroen), president Jonathan (Nigeria), president Hollande (Frankrijk), president Deby Itno (Tsjaad) en president Boni Yayi (Benin), vandaag in Parijs.Beeld getty

West-Afrikaanse landen gaan intensief samenwerken om de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram op de knieën te krijgen. Dat hebben de buurlanden van Nigeria en westerse functionarissen zaterdag afgesproken op een top in Parijs.

De aanwezige staatshoofden toonden zich strijdlustig. President Idriss Deby van Tsjaad zei zelfs dat er een grote bereidheid was 'totale oorlog' te voeren tegen de terreurgroep. De gemaakte afspraken hadden vooral betrekking op zaken als gezamenlijke patrouilles en reddingsoperaties, evenals het uitwisselen van inlichtingen.

Ontvoering
De aanleiding voor de top was de ontvoering van honderden schoolmeisjes in Nigeria, maar de bijeenkomst werd overschaduwd door een ander incident. Strijders, vermoedelijk van Boko Haram, voerden in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanval uit op een Chinese oliemaatschappij in Kameroen. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen en tien Chinezen zijn ontvoerd.

De Franse president François Hollande noemde Boko Haram dan ook een bedreiging voor 'heel West-Afrika en Centraal Afrika'. Volgens Hollande hebben de moslimextremisten banden met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) en andere terreurgroepen.

Hollande kreeg bijval van zijn Nigeriaanse ambtsgenoot Goodluck Jonathan, die Boko Haram omschreef als een soort 'Al-Qaeda voor West-Afrika'. Volgens Jonathan opereren de moslimextremisten al geruime tijd niet alleen meer lokaal en kunnen ze uitsluitend worden verslagen als de West-Afrikaanse landen de handen ineen slaan.

Een Nigeriaanse inwoner van Spanje demonstreert bij de Nigeriaanse ambassade in Madrid, afgelopen week. Beeld ap
Een Nigeriaanse inwoner van Spanje demonstreert bij de Nigeriaanse ambassade in Madrid, afgelopen week.Beeld ap

Kritiek op Nigeria
Op de top klonk ook kritiek op Nigeria. Volgens de Britse minister William Hague (Buitenlandse Zaken) zijn de Nigeriaanse veiligheidstroepen niet goed ingesteld op de aanpak van groepen als Boko Haram. 'Daarom bieden we aan militaire adviseurs onder te brengen in het Nigeriaanse hoofdkwartier', zei de bewindsman.

Ook andere landen boden hulp aan. Zo stelde Hollande dat Franse gevechtstoestellen in Tsjaad eventueel gebruikt kunnen worden voor verkenningsmissies. Toch zal de strijd tegen Boko Haram vooral een regionale kwestie blijven. Inlichtingendiensten en legerleiders uit betrokken landen moeten zich binnenkort samen gaan buigen over een regionale anti-terreurstrategie.

Een demonstratie in Florida, eerder deze week. Beeld afp
Een demonstratie in Florida, eerder deze week.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden