Afrika keert zich tegen Robert Mugabe

JOHANNESBURG - Veertig prominente Afrikaanse leiders, onder wie voormalige VN-leider Kofi Annan, hebben een verklaring gepubliceerd waarin ze oproepen tot vrije en democratische verkiezingen in Zimbabwe. De druk op president Robert Mugabe om zijn campagne van geweld en intimidatie tegen oppositiepartij MDC te staken, is bovendien toegenomen nu buurland Botswana officieel heeft geprotesteerd tegen de arrestatie van MDC-kopstukken Morgan Tsvangirai en Tendai Biti.

Tsvangirai werd tweemaal opgepakt en ook weer vrijgelaten, maar Biti dreigt vervolgd te worden wegens landsverraad. Botswana ontbood gisteren de Zimbabwaanse ambassadeur - de eerste keer dat een van de buurlanden zo'n stap zet.

De verklaring van Afrikaanse leiders is ondertekend door Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, zanger Youssou N'Dour, ondernemer Mo Ibrahim en oud-presidenten als Jerry Rawlings (Ghana), Joaquim Chissano (Mozambique) en Abdulsalami Akubakar (Nigeria).

''Als Afrikanen zien wij de komende verkiezingen als een kritisch moment,'' aldus de ondertekenaars. ''We zijn ons er van bewust dat de wereld toekijkt. We roepen op tot een einde aan het geweld en de intimidatie.''

De Afrikaanse leiders dringen er ook bij Mugabe op aan de toegang voor hulporganisaties te herstellen en onafhankelijke waarnemers toe te staan bij de verkiezingen.

''Veel mensen vragen ons: waarom zwijgen de Afrikanen?'' aldus Mo Ibrahim. ''Maar wij zwijgen niet. Wij voelen ons zeer betrokken bij wat gebeurt in Zimbabwe. En alles wat wij vragen zijn vrije en democratische verkiezingen.''

Mugabe zelf zinspeelde gisteren op de mogelijkheid dat veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren zeventig de wapens opnemen tegen de MDC. Ze staan in elk geval gereed om dat te doen, zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Murehwa, ten noordoosten van Harare.
''Ze kwamen naar mijn kantoor om te vragen of ze al konden beginnen met vechten,'' aldus Mugabe. ''Ze zeiden: onze natie is door de loop van het geweer tot stand gekomen, zullen we het dan nu door een simpele pennenstreek verloren laten gaan?''

Volgens Mugabe zal de MDC bij een overwinning het land 'overhandigen aan onze voormalige onderdrukkers, de blanken'.
Intussen houdt Morgan Tsvangirai houdt geen auto meer over. De politie ontnam hem eerder al zijn al gepantserde BMW X5. Gisteren gebeurde dat ook met de twee bussen waarmee Tsvangirai en zijn aanhangers campagne voeren voor de verkiezingen van 27 juni. (HET PAROOL)

Foto AP/Philimon Bulawayo Beeld
Foto AP/Philimon Bulawayo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden