Afname in racistische incidenten in Amsterdam

De politie heeft vorig jaar minder racistische incidenten geregistreerd in Amsterdam. In 2016 werden er 414 incidenten geregistreerd, in 2017 is dit gezakt naar 256.

null Beeld anp
Beeld anp

In Amsterdam is de grootste afname te zien van alle politieregio's. Dit is een van de conclusies van het Verwey-Jonker Instituut na onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting.

In heel Nederland daalde het aantal registraties van racisme en antisemitisme, behalve bij het aantal 'intentioneel antisemitische incidenten.' Dat waren er 46 in 2017 tegen 35 een jaar eerder. Het gaat daarbij om incidenten waarbij het 'aannemelijk is dat antisemitisme het motief is van de verdachte.' In Amsterdam het aantal incidenten in deze categorie gelijk gebleven.

Antisemitisme
De meeste incidenten van intentioneel antisemitisme komen voor in Amsterdam, Rotterdam en Midden-Nederland.

Het grootste deel van de antisemitische scheldincidenten is gericht tegen personen met een publieke taak. Ook dit jaar is het uitschelden van een politieambtenaar voor 'kankerjood' een vaak voorkomende vorm van antisemitisch schelden.

Volgens de onderzoekers krijgt extreemrechts gedachtegoed ook meer ruimte in de politiek. Ze stellen bijvoorbeeld dat de PVV en Forum voor Democratie (FvD) zich bedienen van een theorie over 'omvolking', het idee dat de overheid bewust zou aansturen op 'vernietiging van de autochtone blanke Europese bevolking.' De Anne Frank Stichting noemt dat een extreemrechtse samenzweringstheorie.

Volgens het Verwey-Jonker Instituut is naast de afname in racistische incidenten, wel een toename te zien in de ernst van die incidenten. Echter kon zowel de Anne Frank Stichting als het Verwey-Jonker Instituut niet zeggen of deze toename in de ernst ook voor Amsterdam geldt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden