AFM weert teakfondsen

AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil ruim zeshonderd financiële dienstverleners de deur wijzen.Vooral aanbieders van beleggingen in teakhout en agrarische producten maken weinig kans op een vergunning.

De AFM heeft sinds 1 januari 2006 zo'n achtduizend vergunningen verleend aan financiële dienstverleners. Tot nu toe zijn zeventien aanvragen afgewezen. Ten aanzien van zo'n zeshonderd instellingen is de AFM van plan de aanvraag af te wijzen. In 680 gevallen werd de aanvraag op eigen initiatief al ingetrokken. Bij de toezichthouder zijn vorig jaar 44 aanvragen binnengekomen voor een vergunning voor zogenoemde beleggingsobjecten. Slechts één partij heeft tot dusver een vergunning bemachtigd. Veertien aanbieders hebben zich uit zichzelf teruggetrokken.

Volgens de AFM kleven er ook na het verstrekken van een vergunning nog grote risico's aan het beleggen in tropisch hardhout en agrarische producten. Dit komt door de aard van de producten en het feit dat het geld vooral in het buitenland wordt belegd.

De AFM heeft bij een aantal aanbieders geconstateerd dat slechts de helft van het ingelegde geld daadwerkelijk werd geïnvesteerd in het beleggingsobject. De rest ging onder meer op aan management- en administratiekosten. De AFM schat dat er in Nederland ongeveer 500 miljoen euro is geïnvesteerd in beleggingsobjecten. De aanbieders richten zich vooral op particulieren.

Beleggingsfondsen die geld steken in de productie van tropisch hardhout zijn al jaren omstreden. Door de komst van de Wet op het financieel toezicht, die op 1 januari in werking is getreden, zijn aanbieders verplicht een vergunning aan te vragen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden