AFM waarschuwt voor strengere hypotheekregels

Huizenzoekers moeten er rekening mee houden dat voor hypotheken met ingang van volgend jaar niet meer geleend mag worden dan de waarde van de woning.

De toezichthouder wijst erop dat de aanscherpte regels ook gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen. Beeld ANP
De toezichthouder wijst erop dat de aanscherpte regels ook gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen.Beeld ANP

Ook veranderen de inkomensnormen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder wijst erop dat de aanscherpte regels ook gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen. De normen zijn bedoeld om huizenbezitters te beschermen tegen overkreditering.

101 Procent
Dit jaar kan nog 101 procent van de marktwaarde van een huis worden geleend. De regering besloot al een aantal jaar geleden dat deze zogeheten leennorm stapsgewijs zakt naar 100 procent. Daar blijft het voorlopig bij. In het nieuwe regeerakkoord is geen verdere verlaging opgenomen.

De Nederlandsche Bank (DNB) blijft er niettemin op aandringen om mensen uiteindelijk niet meer dan 90 procent te kunnen laten lenen. Hoge hypotheekschulden maken huishoudens kwetsbaar, vindt DNB. Daarbij zorgen hoge hypotheeklasten ervoor dat mensen minder andere dingen gaan kopen en dat is slecht voor de economie.

Lees ook: Hypotheken in Nederland worden fors duurder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden