AFM test naleving hypotheeknorm

DEN HAAG - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat uitzoeken in hoeverre banken zich houden aan hun eigen gedragscode om consumenten geen hypotheek te verstrekken hoger dan 4,5 keer hun bruto jaarinkomen.De AFM neemt die vraag in opdracht van minister Wouter Bos (Financiën) mee in een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van hypotheekadviezen dat begin volgend jaar moet verschijnen.

Donderdag besprak de Tweede Kamer een eerdere AFM-rapportage, waaruit naar voren kwam dat een kwart van de hypotheekadviseurs slechte adviezen geeft. De Kamerfracties toonden zich zeer bezorgd over de uitkomst. Volgens Bos zijn de AFM en de financiële sector zich ervan bewust dat het beter moet.

Over overkreditering, consumenten die te hoge leningen aangaan, ontbreken in dat rapport exacte cijfers. CDA, PvdA en SP wezen op signalen dat nog steeds banken onder de noemer van 'maatwerk' hogere hypotheken dan de norm verstrekken.

De Kamer kon donderdag weinig enthousiasme opbrengen voor de cursussen die de AFM wil geven aan aanbieders van hypotheken om de regelgeving rond de advisering goed uit te leggen. Vooral CDA en VVD maakten duidelijk dit geen taak voor de AFM te vinden. Bos betoogde dat de hulp aan vooral de 9000 kleine en middelgrote instellingen niet alleen de kwaliteit verbetert maar ook het toezicht voor de AFM eenvoudiger kan maken.

Bos en een Kamermeerderheid vonden elkaar wel in de wens de bijleenregeling bij de verkoop van een huis eenvoudiger te maken. De regeling schrijft voor dat de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van uw woning weer geïnvesteerd wordt in de volgende koopwoning. In de praktijk blijkt de regelgeving in bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld een scheiding, heel ingewikkeld te zijn. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden