Update

AFM onderzoekt SNS Reaal

SNS werd in augustus nog door AFM beboet omdat de bank onvoldoende informatie over klanten had ingewonnen bij het adviseren van beleggingsverzekeringen. Foto ANP

AMSTERDAM - Onder de zes financiële instellingen die mogelijk via tussenpersonen zoals DSB omstreden bankproducten verkochten, waarbij de tussenpersoon soms meer dan tachtig procent provisie ontving, bevindt zich ten minste één grote Nederlandse instelling. Het zou gaan om SNS Reaal.

Dit melden diverse bronnen bij banken en verzekeraars. De toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), weigert de namen van de instellingen bekend te maken, maar het zou gaan om SNS Bank/Reaal en buitenlandse partijen zoals het Franse Cardif, het Britse Genworth en Quantum Leben uit Liechtenstein.

SNS en Cardif stellen dat zij door de AFM worden onderzocht. Genworth en Quantum zijn niet bereikbaar voor commentaar. De andere twee onderzochte instellingen zijn niet bekend.

SNS werd in augustus nog door AFM beboet omdat de verslagging rondom de informatievoorziening bij het adviseren van beleggingsverzekeringen onvoldoende was.

Het is sinds kort verboden met hoge provisies hypotheken te verkopen. Het verbod geldt echter niet voor van hypotheken afgeleide producten.

Het Verbond van Verzekeraars herinnert eraan dat het in 2005 nog bij minister Gerrit Zalm van financiën heeft gewaarschuwd tegen deze bankproducten. Ook werd om regels gevraagd. Die zijn er niet gekomen, omdat gehoopt werd op zelfregulering.

Banken en verzekeraars onderstrepen dat grote Nederlandse instellingen niet bij de verkoop van dergelijke producten betrokken zijn. Ten bewijze daarvan wil de branche dat de AFM de namen van de 'overtredende' instellingen bekendmaakt, mede omdat DSB heeft gesuggereerd dat álle concerns zich hieraan bezondigden.

De woordvoerders van de AFM en het Verbond van Verzekeraars zeggen dat het gaat om 'een nichemarkt', om verzekeringen die de afbetaling van consumptief krediet of hypothecair krediet veiligstellen, als de verzekerde bijvoorbeeld ineens werkloos raakt. Grote bedrijven als Aegon en ABN Amro waren niet actief op deze markt. Andere begaven zich slechts via tussenpersonen als DSB op deze deelmarkt. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden