AFM: Nederland wordt centrum financiële handel

Nederland wordt het centrum voor financiële handel van de Europese Unie, zegt AFM. De financieel toezichthouder praat met ruim 150 financiële partijen die een vergunning willen hebben om vanuit Nederland activiteiten te ontplooien.

Amsterdam wordt het Europese centrum voor bedrijven die de handel in opties, aandelen en obligaties regelen Beeld anp
Amsterdam wordt het Europese centrum voor bedrijven die de handel in opties, aandelen en obligaties regelenBeeld anp

"Wij gaan ervan uit dat tussen de 30 en 40 procent van de Europese handel in financiële instrumenten (aandelen, obligaties, opties) zich in Nederland vestigt," aldus voorzitter Merel van Vroonhoven van AFM.

"Met name handelsplatformen vragen een vergunning aan bij AFM. Nederland wordt zo het centrum voor financiële handel van de Europese Unie."

"Hun komst zal ook een aanzuigende werking hebben op andere dienstverlenende bedrijven. Bovendien versterkt het de toegang voor Nederlandse pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders tot de kapitaalmarkt."

Vooral aandelen- en obligatieplatforms verhuizen van Groot-Brittannië naar Nederland. Banken vestigen zich volgens AFM veelal in Frankfurt en Parijs, vermogensbeheerders gaan naar Luxemburg en Dublin.

De Britse uittocht levert ook een probleem op: AFM heeft onvoldoende capaciteit om al die nieuwkomers goed te begeleiden en in de gaten te houden en gaat daarom uitbreiden.

Grote problemen
Bovendien kan een brexit zonder overeenkomst tussen EU en het Verenigd Koninkrijk grote problemen opleveren voor de financiële sector in Nederland. Bij een harde brexit verliezen zulke bedrijven in één klap de toegang tot de Britse markt - en hun Britse tegenhangers kunnen niet meer in Europa terecht.

Vooral bedrijven die actief zijn in de beurswereld moeten zich daar beter op voorbereiden. Dat gebeurt nu onvoldoende, aldus de toezichthouder.

Uitwijkplek
Al een trits beursbedrijven heeft voor Amsterdam gekozen als uitwijkplek. Dat komt doordat de EU financiële bedrijven verplicht om met een kantoor en medewerkers aanwezig te zijn in één van de lidstaten om in de Unie actief te mogen zijn.

Vandaag meldde de Britse zakenkrant The Financial Times dat de Australische Commbank (CBA) plannen heeft om met vijftig man naar Amsterdam te verhuizen.

Voorzitter Merel van Vroonhoven van AFM Beeld anp
Voorzitter Merel van Vroonhoven van AFMBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden