AFM: belggingsadviezen zijn onder de maat

Veel banken en vermogensbeheerders moeten nodig de kwaliteit van hun beleggingsadvies verbeteren. Bij het merendeel is de dienstverlening nog onder de maat, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag op basis van onderzoek bij 13 ondernemingen.

Interieur van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5. Beeld anp
Interieur van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5.Beeld anp

Volgens de toezichthouder ontbreekt in een aantal gevallen een goede methode om beleggingsportefeuilles te bekijken. Veel onderzochte ondernemingen letten bij hun analyse alleen op het rendement, waardoor de kosten en risico's van een portefeuille te veel onderbelicht blijven.

Ook verdient de inventarisatie van gegevens over de cliënt meer aandacht, aldus de AFM. Verder is verbetering mogelijk bij de controle of een beleggingsportefeuille wel past bij een bepaalde cliënt.

Verbetering
De onderzochte bedrijven hebben AFM inmiddels toegezegd dat zij de kwaliteit van beleggingsdienstverlening zullen verbeteren. Een aantal partijen heeft ook al maatregelen genomen. Volgens de AFM is de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening tegenwoordig extra belangrijk, nu klanten voortaan rechtstreeks betalen voor advies na invoering van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen.

De Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) wijst er in een reactie op dat banken de afgelopen jaren ook al flinke stappen hebben gezet om de kwaliteit van hun beleggingsdienstverlening te vergroten, 'ook op andere aspecten dan de AFM in het onderzoek heeft betrokken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden